Kako da prepoznate nedostatak vitamina B kod dece?

Zdravlje 25. jan 202317:522 komentara
Izvor: Shutterstock

Vitamin B jedan je od ključnih vitamina za decu, a prvenstveno utiče na proizvodnju crvenih krvnih ćelija i zdravlje nervnog sistema.

Kao i kod odraslih, i kod dece je moguće prepoznati kada dođe do nedostatka ovog veoma važnog vitamina, piše „Science Daily“.

Povezane vesti

Istraživanja su pokazala da manjak vitamina B kod odojčadi i male dece dovodi do slabijeg motoričkog razvoja i malokrvnosti, odnosno anemije.

Za razliku od većine drugih vitamina i minerala, vitamini grupe B nisu toliko prisutni u voću i povrću.

Umjesto toga, najčešće se nalaze u mesu, jajima, žitaricama i mlečnim proizvodima, a s obzirom na to da su ovi proizvodi široko dostupni i deca ih često jedu, manjak vitamina B nije toliko česta pojava.

Pedijatri objašnjavaju da se nedostatak vitamina grupe B može otkriti na nekoliko različitih načina, a to su prvenstveno:

– umor

– slabost u mišićima

– bolovi u trbuhu

– dijareja

– zatvor

– gubitak apetita

– naglo mršavljenje

Isto tako, dete često zna da bude posebno razdražljivo, vidljive su promene raspoloženja, a takođe se neretko javlja i depresija.

Iako kao uzrok nedostatku vitamina B uglavnom prethodi nedovoljan unos hranljivih supstanci, odnosno nepravilna ishrana.

Kod odojčadi manjak vitamina B može da bude i nasledan, odnosno majka ga može da ga prenese detetu još za vreme trudnoće, zbog čega je vrlo važno redovino vaditi krv i uzimati prenatalne suplemente, prenosi Index.hr.

Komentari

Vaš komentar