Kako da se nosite sa lošim vestima?

Zdravlje 14. okt 202108:13 > 08:161 komentar
Izvor: Shutterstock

Primanje loših vesti nažalost je normalan deo života. Počevši od posla, pa sve do porodice, one dolaze u talasima i ne možemo baš uvek da ih izbegnemo, koliko god da to želimo.

Međutim, postoje načini na koje možemo da se nosimo s tim i sprečimo da nas na potpuno iscede.

Mehanizmi suočavanja

Bihejvioralni psiholog dr Nilu Ahmed kaže da su naši mehanizmi suočavanja naučeni.

„Razvijamo ih da bismo upravljali svojim emocijama kako bismo mogli efikasno da funkcionišemo iz dana u dan“, kaže dr Nilu za Metro.co.uk.

Povezane vesti

„Negativne strategije često proizilaze iz nedostatka učenja o tome kako primeniti adaptivne tehnike. Možda nam je ranije i uspevalo izbegavanje ili ignorisanje loših vesti. Ako smo uspešno primenili ove tehnike, veća je verovatnoća da ćemo ih ponoviti“, kaže psiholog.

Dr Nilu primećuje da su izbegavanje i poricanje dva uobičajena načina na koji se ljudi nose sa negativnim situacijama. Iako se to radi da bi smo se u početku zaštitili, dugoročno nije zdravo.

„Izbegavanje i poricanje su zapravo od velike pomoći u trenutnoj situaciji i sprečavaju nas da se preopteretimo“, objašnjava ona.

S druge strane, opsesivno fokusiranje na stvar takođe neće učiniti ništa dobro.

„Razmišljanje na ovaj način može izazvati značajno povećanje nivoa anksioznosti“, kaže viši terapeut Sali Bejker.

Pažnju koju posvećujete lošoj vesti pojačava negativno razmišljanje.Vrlo brzo negativna misao je toliko poarasla da vas okružuje i ispunjava sav raspoloživi prostor od poda do plafona i od zida do zida.

Negativne misli kojima je dopušteno da se razvijaju na ovaj način brzo dominiraju sve dok ne postanu sve o čemu ste sposobni da razmišljate.

Negativni obrasci razmišljanja

Sali kaže da je imperativ dešifrovati naše stilove razmišljanja i utvrditi u koje nezdrave obrasce možemo upasti.

„Prvi stil se zove crno -beli mislilac“, objašnjava ona i dodaje:

„Oni generalno ne prepoznaju sve nijanse sive u svom životu i imaju stav sve ili ništa“.

„Sledeći je katastrofalni mislilac, koji uvek misli najgore i ide do krajnosti negativnosti. Zatim postoji preterani mislilac, koji razmišlja o svemu, uključujući loše vesti, razmišljajući i ponovo razmišljajući, a ishod nikada nije pozitivan“, kaže Sali i nastavlja:.

„Identifikovanje stila mišljenja ili čak mešavine stilova razmišljanja je vaša podrazumevana postavka i jedan je od prvih koraka za preuzimanje kontrole nad vašim mislima.

„Za promjenu stila razmišljanja biće potrebna budnost i uvidi, ali sa praksom možete razmišljati i odlučiti da li je to korisno mišljenje ili ne. Možete ga prekinuti i umesto toga formulisati korisniju pozitivnu alternativnu misao“, kaže terapeut.

Komentari

Vaš komentar