Kako prepoznati simptome respiratornog sincicijalnog virusa kod dece?

Zdravlje 06. dec 202213:213 komentara
Izvor: Shutterstock

Lekari brojnih država izveštavaju o porastu infekcija respiratornim sincicijalnim virusom (RSV), uobičajenom dečijom bolešću od koje mogu da obole i odrasli.

Nemački stručnjaci kažu da će do svog drugog rođendana skoro sva deca oboleti od RSV infekcije s blagim simptomima.

Povezane vesti

Dodaju i da veruju da su promene u društvenom ponašanju za vreme pandemije koronavirusa doprinile porastu broja infekcija, pa su mali pacijenti ove zime „preplavili“ bolnice.

Iako se u većini slučajeva radi o blagoj bolesti sa simptomima sličnim prehladi, RSV može da bude ozbiljan problem i da zahteva hospitalizaciju, posebno kada su u pitanju odojčad mlađa od četiri meseca i deca s hroničnim bolestima, upozoravaju lekari iz Nemačkog udruženja pedijatara.

Oni podsećaju da respiratorni sincicijalni virus može da rezultira razvojem bronhiolitisa, upale disajnih puteva u plućima (bronhiolama) koje prouzrokuje otežano disanje, naročito izdah.

Bronhiolitis karakteriše oticanje sluznice bronhiola i nakupljanje sluzi koja otežava disanje, a može da dovede i do upale pluća.

„Roditeljima bi znak za uzbunu trebalo da bude trenutak kada uoče da dete ima očigledne poteškoće sa disanjem, da diše brže nego što je uobičajeno i pritom mu u plućima „zviždi“, naročito pri izdisaju“, rekao je dr Ulrih Fegeler iz pomenutog udruženja.

Osim temperature i kašlja, dodatan znak oboljenja je kada dete izgleda neobično umorno i klonulo.

Dr Fegeler kaže i da bi roditelji trebalo ozbiljno da shvate i problem sa izostankom apetita.

Iz nemačkog instituta za javno zdravlje Robert Koh kažu da dete u takvim slučajevima može da odbija da jede ili pije ili može da počne da povraća.

U tom bi slučaju dete bi trebalo odvesti na pregled kod pedijatra ili ga, u težim slučajevima, odmah odvesti u Hitnu pomoći, savjetuju pedijatri iz nemačkog udruženja.

Komentari

Vaš komentar