Kako razlikovati emocionalnu od intuitivne gladi?

Zdravlje 13. mar 202113:304 komentara
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Velika je razlika između emocionalne gladi kod koje jedemo da bismo "nahranili" stres i intuitivne gladi, koja se javlja onda kad je želudac zaista prazan, upozorava nutricionista.

Kad ste poslednji put osetili glad? Ne žudnju za nekom hranom zbog pada šećera u krvi, nego osećaj praznine u želucu zbog realne gladi – pita dijetetičar Vilijam Kol, i dodaje kako mnogi ljudi retko dožive taj osećaj, jer je način života osmišljen tako da nam je sve praktično i jednostavno, piše Mind Body Green.

Povezane vesti

Umesto da prelaze iz osećaja gladi u osećaj sitosti i nazad, uvek su negde između toga da budu gladni i zadovoljni nakon jela, s tim da uvek nekako žude za šećerom, ugljenim hidratima i kofeinom.

„S druge strane, koncept intuitivnog jedenja zasniva se na slušanju i poštovanju poruka vašeg tela o tome šta i kada jesti. Naravno, kad telo nije u ravnoteži, teško je shvatiti šta vam stvarno treba: Da li je to glad ili žudnja, poremećaj hormona, ili emocionalna glad? Jer to nije intuitivno jedenje. Sve se to može maskirati u „intuiciju“, kaže Kol.

Kako onda znati koji glas trebamo da slušamo? Važno je dešifrirati šta nas uopće čini gladnima.

Uobičajeni razlozi za jedenje nasuprot gladi su razdražljivost, umor, nezasitna žudnja, kao i nedostatak koncentracije.

To može upućivati na niz problema, ali najčešće je povezano sa metaboličkom nefleksibilnošću, odnosno činjenicom da je njihovo glavno gorivo višak šećera, kaže nutricionista.

„Zamislite to ovako: Vaše telo je vatra, a šećer energija koja je hrani. Ta vrsta goriva pruža kratke i efikasne nalete goriva, ali gori brzo, pa neprestano treba dodavati gorivo da se vatra ne bi ugasila. Nasuprot tome, mast je poput cepanice koju ste ubacili u vatru, koja gori mirno i polako i dugo održava vatru. Kad vaše telo očajnički želi šećer, jer ne može da se osloni na sagorevanje masnoće, bićete gladni svakih nekoliko sati, bez obzira na to koliko pojeli. Želja će biti toliko jaka da će potisnuti vašu intuiciju, pa vežbanje intuitivnog jedenja može biti vrlo izazovno“ objašnjava Kol.

Zašto je metabolička fleksibilnost ključ intuitivnog jedenja?

Metabolička fleksibilnost je sposobnost tela da se prilagodi i koristi ono gorivo koje mu je dostupno, glukozu ili masnoću, i plodna je podloga za autentično intuitivno jedenje. Kad napokon budete imali kontrolu nad svojim željama, možete prepustiti izbor svojoj intuiciji.

„Na osnovu mog iskustva, da bismo podržali metaboličku fleksibilnost, moramo da pomognemo telu da se prilagodi iskorišćavanju masti. To je jedan od ciljeva popularne keto ishrane. Druga strategija koju preporučujem je isprekidan post. Uz fleksibilnu praksu posta, možete dati svojim insulinskim receptorima pauzu od viška šećera, kako bi se ublažila insulinska rezistencija i kako biste podržali metaboličku fleksibilnost“, kaže nutricionista.

 

Komentari

Vaš komentar