Kakva je klinička slika i kako se leče deca zaražena koronavirusom

Zdravlje 27. jan 202214:57 > 15:371 komentar

U dečjoj bolnici Tiršova hospitalizovano je desetoro dece obolele od koronavirusa. U ovoj bolnici deca ne zahtevaju dugotrajan boravak zbog lečenja od kovida 19, ali je primetan veći broj prijema sa simptomima kovida 19, rekla je za N1 pulmološkinja Snežana Rsovac.

„Naš kapacitet za izolaciju malo je veći od 10, ali dobra strana je što ne leže dugo u bolnici, a deo njih primljen je i zbog drugih pridruženih bolesti. Ono što je primetno je veći broj ambulantnih pacijenata, veći broj pregleda i klinička slika kod svakog drugog deteta odgovara omikronu – glavolja, nos, kašalj, gornji disajni pitevi“, rekla je za N1 Rsovac.

Uporedo sa koronavirusom, postoji i rizik širenja gripa u dečijim kolektivima, dok za fluronu postoje jako male šanse, kaže Rsovac.

„Grip neće dati toliko gornjih respiratornih tegoba, on ide sa izuzetnom malaksalošću i velikim temperaturama, kao i kašljem. Najbitnije je uraditi celokupni pregled deteta, pa će nas i laboratorijski rezultati uputiti na to koji virus je u pitanju. Deca mahom dobro prebole posledice izazvane koronavirusom i već za sedam dana oni su spremni i da se vrate u škole, dok se fizička aktivnost procenjuje individualno. Što se postkovid sindroma tiče, rano je govoriti o tome, obično šest do osam nedelja nakon pika pojavljuju se i postkovid sindromi“, naglašava Rsovac.

Za mlađu decu nisu predviđeni antivirusni lekovi, već samo za stariju kategoriju dece.

„Kada su u piatnju mlađa deca, predškolskog i školskog uzrasta, treba skidati teperaturu, dati dovoljno tečnosti, to je jako važno i lečiti rinitis kapima za nos. Tako da nema uključivanja antibiotika ukoliko nema bakterijske superinfekcije“, ističe Rsovac.

Odziv za vakcinaciju dece i dalje je slab, rekla je Rsovac, naglašavajući da je i kod odrasle populacije procenat vakcinisanih nešto viši od 50 odsto.

Ceo razgovor sa doktorkom Rsovac možete pogledati u snimku emisije N1 Studio Live:

 

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar