Kardiolozi ukazuju na prehrambene navike koje povećavaju rizik od aritmije

Zdravlje 24. jan 202308:563 komentara
Izvor: Shutterstock

Lekari upozoravaju da bi dve prehrambene navike mogle da udvostruče rizik od fibrilacije atrijuma.

Fibrilacija atrijuma (AF) nastaje kada pumpanje srca iznenada postane brže ili nepravilno i ubraja se u jednu od najčešćih vrsta aritmije, piše „Express“.

Povezane vesti

Ako se zanemari ili se ne leči na odgovarajući način, posledice mogu da bude katastrofalne za srce i mozak. Moždani udar je jedno od najsmrtonosnijih stanja povezanih s AF-om, ali simptomi mogu da ugroze kvalitet života čak i kratkoročno.

Kako biste sprečili razvoj stanja, stručnjaci ukazuju na to da je najbolje izbegavati dva načina ishrane.

Istraživanja su pokazala da su navike preskakanja doručka i kasnovečernjeg konzumiranja hrane kod ispitanika povećale rizik od fibrilacije atrijuma gotovo dvostruko, što je neverovatno otkriće, objašnjavaju lekari

Isto tako, istraživanje objavljeno u časopisu „Future Cardiology“ 2022. godine takođe je ukazivalo na to da postoji još nekoliko načina na koje preskakanje doručka utiče na srčani ritam. Neki stručnjaci smatraju da nizak nivo šećera u krvi, uobičajena posledica propuštanja obroka, može da dovede do aritmije.

Komentari

Vaš komentar