KBC Bežanijska Kosa: Kovid pogađa sve organe, u porastu venske tromboze

Zdravlje 19. feb 202221:306 komentara
Ilustracija / INA FASSBENDER / AFP

Doktor Bogdan Crnokrak, pomoćnik direktora za medicinska pitanja KBC "Bežanijska kosa", ponavlja da je kovid sistemska bolest koja pogađa sve organe. Navodi da su to najčešće kardiovaskularni problemi, a pacijenti se javljaju i endokrinolozima, gastroenterolozima, pulmolozima. Objašnjava da najbolje prođu pacijenti koji su već preležali kovid i koji su vakcinisani. "Oni koji nisu preležali kovid i koji nisu vakcinisani, mogu u ovom najnovijem talsu razviti ozbiljne komplikacije i ozbiljne forme bolesti", ističe Crnokrak.

Polako se smanjuje i broj pacijenata u Kliničko bolničkom centru „Bežanijska kosa“. Pre tri nedelje bolnica je bila puna, a danas imaju 10 odsto slobodnih mesta. Smanjuje se i broj pregleda u njihovoj prijemno trijažnoj ambulati.

Dr Bogdan Crnokrak, pomoćnik direktora za medicinska pitanja KBC „Bežanijska kosa“, kaže za RTS da se u toj bolnici nalazi 217 pacijenata, od kojih je 26 u jedinicama Intezivnog lečenja.

„Što se tiče samih pacijenata i pritiska na samu bolnicu, pritisak na našu prijemno-trijažnu ambulantu je znatno manji u odnosu na pre dve nedelje. Naime, pre dve nedelje u proseku se u našoj prijemno-trijažnoj amblanti pregledalo oko 270 pacijenata, sada oko i malo iznad 150 pacijenata“, navodi Crnokrak.

Govoreći o starosnoj strukturi pacijenata navodi da je u odnosu na novembar prošle godine sada prosečna starost pacijenata deset godina veća.

„U novembru je u proseku starost pacijenata bila oko 62 godine, a sada 71 godinu. To su uglavnom hronični pacijenti sa pratećim bolestima“, kaže on.

Ističe da kovid sistemska bolest koja pogađa sve organe, da nema organa niti organskog sistema koji nije zahvaćen kovidom – na koji kovid ne može da utiče.

„Najčešće su kardiovaskularni problemi, pacijenti se javljaju kardolozima, endokrinolozima, gastroenterolozima, pulmolozima. Uočava se dosta loša regulaciju pritiska, poremećaj ritma, regulacije glikemije. Zatim su tu gastroenterološke tegobe, bolovi u stomaku, dijareje“, objašnjava Crnokrak sa kojim se problemima pacijenti javljaju lekarima.

Ko je podložan trombozama

Na pitanje da li su tromboze češće kod delte ili omikrona, navodi da se u odnosu na pre godinu dana broj tromboza u arterijama drastično smanjio.

„I kod omikrona i kod delte je stanje vrlo slično – arterijskih tromboza ima značajno manje za razliku od venskih tromboza kod kojih smo primetili da su u porastu. Znači, značajno je veći porast venskih tromboza sa svim posledicama“, navodi Crnokrak.

Ugroženi su, dodaje Crnokrak, stariji pacijenti i oni koji inače imaju rizik od tromboze – pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti i nepokretni pacijenti.

Ko se najbrže oporavlja od kovida

Govoreći o vremenu potrebnom za oporavak organizma nakon kovida objašnjava da ono varira od pacijenta do pacijenta.

„Kod različitih pacijenata oporavak različito traje. Najbolje prođu pacijenti koji su već preležali kovid, koji su vakcinisani, oni zaista prolaze dobro za razliku od pacijenata koji nisu vakcinisani i koji nisu preležali kovid oni mogu u ovom najnovijem talasu razviti ozbiljne komplikacije i ozbiljnu formu bolesti“, zaključio je Crnokrak.

Od početka godine u Kliničko bolničkom centru „Bežanijska kosa“ pregledano je oko 12.000 pacijenata.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar