Kineska vakcina CanSinoBIO efikasna 65,7 posto

Zdravlje 08. feb 202120:27
Tanjug via Attila Balazs/MTI via AP

Vakcina kineske kompanije CanSinoBIO efikasna je 65,7 posto u prevenciji simptomatskih slučajeva, a 90,98 posto u zaustavljanju težih oblika bolesti, pokazuju prvi rezultati globalnih ispitivanja, izjavio je pakistanski ministar zdravstva.

Vakcinu je razvio istraživački institut povezan s kineskom vojskom, pa je Kina korak bliže prema trećoj uspešnoj vakcini  protiv koronavirusa.

Iako cepiva kineskih proizvođača pokazuju niži nivo zaštite od nekih vakcina zapadnih zemalja i još nisu javno dostupne detaljne studije tih vakcina, ona su već odobrena u nekoliko zemalja u razvoju koje se bore s porastom zaraza.

Vakcina CanSinoBIO ispitivala se u Pakistanu, Meksiku, Rusiji, Argentini i Čileu, a kompanija ima ugovore o nabavci cepiva s nekima od tih zemalja.

Pakistanski ministar zdravstva Faisal Sultan rekao je da bi Pakistan mogao dobiti „desetine miliona“ doza vakcine  CanSinoBIO prema sporazumu s tom kineskom kompanijom.

Efikasnost vakcine temelji se na analizi 30.000 ispitanika i 101 potvrđenog slučaja koronavirusa, tvitnuo je ministar i citirao podatke nezavisnog odbora za praćenje podataka.

U studiji nije izražena zabrinutost za sigurnost vakcine, dodao je ministar.

U pakistanskoj podgrupi ispitanika efikasnost vakcine CanSinoBIO u prevenciji simptomatskih slučajeva iznosila je 74,8 posto i 100 posto u prevenciji težeg oblika bolesti, istakao je Sultan.

Iako je manje efikasna nego vakcine Pfizera/BioNTecha i Moderne, zbog primanja jedne doze i jednostavnog skladištenja vakcina CanSinoBIO mogla bi biti povoljnija opcija za brojne zemlje.

Vakcine kompanije Sinovac i Sinopharm efikasne su između 50 i 91 posto.

Komentari

Vaš komentar