Klinička ispitivanja prve oralne vakcine protiv koronavirusa sredinom godine

Zdravlje 23. mar 202113:461 komentar
Lekovi
Shutterstock

Prva faza kliničkih ispitivanja oralne vakcine protiv koronavirusa mogla bi da počne sredinom ove godine, saopšteno je iz kompanije Oramed. 

U pitanju je vakcina pod nazivom Oravaks koju razvijaju izraelsko-američka kompanija „Oramed Pharmaceuticals“ i indijska kompanija „Premas Biotech“. Ova vakcina se uzima oralno poput pilule, tako da bi ljudi mogli i da je uzimaju u kućnim uslovima.

Povezane vesti

Istraživanja sprovedena na životinjama su pokazala da je oralna vakcina rezultirala stvaranjem antitela koja pružaju imunitet protiv koronavirusa.

Obećavajući rezultati su postignuti davanjem samo jedne Oravaks kapsule, što ovu vakcinu razlikuje od ostalih koje je potrebno primiti u dve doze.

Suosnivač komapnije „Premas Biotech“ je za indijske medije rekao da se vakcina uzima poput vitaminske pilule i da je potpuno siguran u njenu efikasnost. Rezultati testiranja na životinjama uskoro će biti objavljeni u naučnom časopisu.

Direktor kompanije „Oramed“, Nadav Kidron je za Jerusalem Post rekao da bi oralna vakcina rešila logistički problem koji je prisutan u celom svetu u procesu vakcinacije i istakao da bi se pilula mogla uzimati i u kućnim uslovima.

Takođe, vakcina bi mogla da se čuva u običnom frižideru, pa čak i na sobnoj temperaturi, što takođe eliminiše problem sa skladištenjem standardnih vakcina koje moraju da se čuvaju na ekstremno niskim temperaturama. Kidron je rekao da bi oralna vakcina mogla da ima manje neželjenih efekata.

„Oravax Medical“ se priprema za testiranje oralne vakcine na ljudima u nekoliko zemalja uključujući SAD, Izrael, Meksiko i Evropu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar