Koji su najčešći razlozi nadutosti?

Zdravlje 13. dec 202108:53 > 08:59 0 komentara
Shutterstock

U vreme praznika neretko testiramo sopstvene granice kako bismo ustanovili koliko hrane možemo da pojedemo, a da se ne osećamo tegobno. U tim trenucima se javlja nadutost koja može sve da pokvari.

Nadutost podrazumeva neprijatan osećaj u stomaku koji nastaje kao posledica stvaranja povećane količine gasova u crevima.

Povezane vesti

Tegobe koje se javljaju uključuju, pored gasova, i podrigivanje ili krčenje u želucu, piše Lifehacker, prenosi 24 sata.hr.

Mnogi faktori mogu da dovedu do nadutosti, od zatvora preko osetljivosti na određene namirnice. O na se najčešće javlja kad se u probavnom sistemu nađe prevelika količina hrane, tečnosti ili gasa.

Teško je identifikovati šta kod pojedinca može da prouzrokuje nadimanje, ali su najčešći faktori sledeći:

Prebrzo ste pojeli previše hrane

Nije svaki osećaj sitosti ujedno i nadutost, a nepriijatan osećaj zbog prejedanja često nema veze sa količinom hrane, već vazduha.

Do toga može doći ako istovremeno razgovarate i jedete. Takođe, krivci za taj problem mogu da budu i previše gaziranih pića, žvakaća guma ili ispijanje pića kroz slamčicu.

Rešenje je da u takvim situacijama jedete sporije.

Zatvor

Osećaj nadutosti često se povezuje sa zatvorom. Rešenje je jednostavno, a uključuje ispijanje toplog pića, kao i povećani unos vlakana u ishrani.

Alergije i intolerancije

Preosetljivost na određene namirnice takođe može da prouzrokuje nadutost, pogotovo ako jedete previše hrane na koju ste intolerantni. To će prouzrokovati stvaranje gasova.

Najčešći krivci su laktoza, fruktoza, gluten i jaja. Kod ljudi sa sindromom iritabilnog creva fruktoza i laktoza mogu da prouzrokuju značajne smetnje.

Ako pokušavate da ustanoviti koja specifična hrana prouzrokuje vaše smetnje, posetite lekara i vodite dnevnik ishrane u kom ćete videti kako vaše telo reaguje na određene namirnice.

Nagli unos vlakana

Čak i ako nemate intoleranciju na hranu, namirnice bogate vlaknima mogu da prouzrokuju stvaranje velike količine gasova.

To uključuje mahunarke poput pasulja, sočiva, graška, boranije, ali i povrće poput brokolija. Iako je povećani unos vlakana rešenje za zatvor, može i da dovede do stvaranja viška gasova koji će prouzrokovati nadutost.

Šećerni alkohol

U proizvodima koji ne sadrže šećer i u pojedinim žvakaćim gumama među sastojcima je često zaslađivač u obliku šećernih alkohola. Njihovo preterano konzumiranje može da dovede do probavnih smetnji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!