Koji su rani simptomi multiple skleroze: Mogu da se pojave već u dvadesetim

Zdravlje 12. jun 202209:1118 komentara
Izvor: Shutterstock

Simptomi multiple skleroze mogu se pojaviti neočekivano rano, a često nastaju i nestaju, sve dok ne budu toliko ozbiljni da je pomoć lekara neophodna.

Prema podacima American Multiple Sclerosis Society, više od dva miliona ljudi u svetu suočava se sa ovom bolešću, piše Aktivni Si, a prenosi City Magazine.

Multipla skleroza je hronična, imuno upalna bolest koja zahvata središnji nervni sistem – mozak, kičmenu moždinu i optički nerv. Najčešće se javlja u dobi od 20 do 45 godina, dvostruko češće kod žena nego muškaraca, i to u vrlo različitim oblicima. Mnogi pacijenti s multiplom sklerozom mogu da nastave sa aktivnim životom, simptomi se javljaju povremeno, dok u nekim slučajevima dolazi do težeg oblika koji uzrokuje tešku invalidnost.

Multipla skleroza se naziva i bolest sa hiljadu lica, jer se znakovi i simptomi bolesti manifestuju vrlo različito, u zavisnosti od dela nervnog sistema koji je zahvaćen. To su često simptomi koji takođe mogu biti povezani s drugim bolestima i stanjima.

Vrlo često, međutim, bolest počinje upalom očnog nerva, dvostrukim vidom, vrtoglavicom, poremećajima ravnoteže ili pamćenja i koncentracije.

Evo koji su česti rani znakovi multiple skleroze:

Oštećenje vida

Poremećaji vida su među najčešćim simptomima multiple skleroze. Ako primetite smetnje vida – poput gledanja kroz neprozirno staklo ili vodu, čak i onda kada ne naprežete oči, možda je trenutak da se obratite svom lekaru.

Vrtoglavica

Drugi simptom bi bila vrtoglavica, kada brzo ustanete. Ona se javlja kod osoba s niskim krvnim pritiskom, a može biti i posledica pada šećera u krvi ili fizičkog napora.

Kao znak multiple skleroze, može se pojaviti iznenada, tako da uzrokuje mučninu i povraćanje. Ukoliko se prepoznajete u ovim rečima, takođe se obratite lekaru.

Problemi s bešikom

Ovaj zdravstveni problem javlja se kod 80 odsto bolesnika s multiplom sklerozom, što uzrokuje čestu potrebu za odlaskom u toalet.

Kognitivni problemi

Oko 60 odsto pacijenata prijavljuje probleme s multitaskingom, koncentracijom, pažnjom, kao i probleme s pamćenjem.

Ponekad nastupe i: depresija, nervoza, promene raspoloženja ili izlivi emocija.

Utrnulost

Utrnulost je tipična za multiplu sklerozu, i mnogi pacijenti po dobijanju dijagnoze poručuju da je ona bila jedan od simptoma.

Hronični umor

Umor koji traje nedeljama i ometa vas u svakodnevnim poslovima zaslužuje vašu pažnju, bez obzira na to što sumnjate da je uzrok.

On kod bolesnika s multiplom sklerozom može biti toliko intenzivan da im i najjednostavniji zadaci postaju preteški. Pojedini opisuju umor kao hodanje po blatu, kao da su upravo istrčali maraton ili kao osećaj da će dobiti grip.

Bol i slabost mišića

Polovina pacijenata oseća svakodnevnu bol, ponekad praćenu nekontrolisanim pokretima ili slabošću.

Savet: ako imate simptome koji vas zabrinjavaju, razgovarajte sa stručnim licem. Nemojte da čekate da se situacija pogorša ili nagađate da li imate ovaj zdravstveni problem.

Komentari

Vaš komentar