Koliko često bi trebalo vaditi krv?

Zdravlje 07. dec 202219:535 komentara
Izvor: Shutterstock

Vađenje krvi jedna je od najčešćih laboratorijskih analiza. Neretko je deo rutinskih, odnosno sistematskih pregleda, a prvenstveno pomaže u proceni zdravstvenog stanja osobe, ali i procesu dijagnostikovanja i praćenja određene bolesti.

Među laboratorijskim analizama krvi najpoznatija je takozvana kompletna krvna slika (KKS), a mnoge ljude zanima koliko često bi trebalo da se radi.

Povezane vesti

Kako objašnjavaju lekari, to zavisi od mnogih različitih faktora. Ipak, svojim pacijentima preporučuju rutinske analize krvi bar jednom godišnje. Smatraju ih važnima prvenstveno za praćenje opšteg zdravstvenog stanja i rano otkrivanje eventualne bolesti.

Vađenje krvi može doslovno da nam sačuva život i omogući lečenje koje nam je potrebno pre nego što se bolest zakomplikuje.

Kada je reč o hroničnim bolesnicima koji uzimaju lekove, ponekad lekari preporučuju vađenje krvi dva puta godišnje, a u retkim slučajevima i češće.

Isto važi i u slučaju da imate stalne neobične simptome kao što su umor, abnormalnosti kože ili noktiju, gubitak kose i neobjašnjive promene u telesnoj težini, bilo da je u pitanju njeno povećanje ili smanjenje, prenosi Index.hr.

Komentari

Vaš komentar