Kompanije Džonson i Džonson i Fajzer ispituju efikasnost vakcina na omikron soju

Zdravlje 27. nov 202108:4210 komentara
Shutterstock

Proizvođač vakcina Džonson i Džonson testira efikasnost svoje vakcine protiv novog soja koronavirusa omikron, saopštila je kompanija.

„Pažljivo pratimo novonastale sojeve virusa kovid-19 sa varijacijama u proteinu šiljaka Sars-CoV-2 i već testiramo efikasnost naše vakcine protiv nove varijante koja se brzo širi i koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi“, rekla je Kler Bojl, portparol kompanije Džonson i Džonson za CNN u saopštenju.

Povezane vesti

Kompanija Bajontek takođe je najavila da u roku od dve nedelje očekuju više podataka o zabrinjavajućem novom soju koronavirusa otkrivenog u Južnoj Africi, kako bi utvrdili hoće li njihovo vakcina proizvedena sa partnerom Fajzer morati  da se preradi, a slično su rekli i iz Moderne,  prenesi Rojters.

Iz kompanija Fajzer/Bajontek rekli su i da, ako bude potrebno, očekuju da će novu vakcinu prilagođenu novom soju moći da isporuče za otprilike sto dana.

„Razumemo zabrinutost stručnjaka i odmah smo pokrenuli istrage o varijanti B.1.1.529“, naveli su iz Bajonteka.

Globalne vlasti  su s uzbunom reagovale na novi soj koronavirusa, među onima koji su pooštrili granične kontrole su EU i Velika Britanija, a naučnici pokušavaju da otkriju da li je mutacija otporna na vakcinu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar