Krvni ugrušci – prepoznajte simptome na vreme

Zdravlje 17. nov 202218:412 komentara
Shutterstock

Krvni ugrušci mogu da se pojave kod bilo koga i ako se ne razgrade u telu, mogu da ugroze život. Zbog toga je veoma važno primetiti najranije znakove koje vam vaše telo šalje kako biste mogli da reagujete na vreme, upozoravaju stručnjaci.

„Krvni ugrušci mogu da budu tihe ubice, a manifestiraju se na mnogo načina i neretko dovode do ozbiljnih komplikacija. Pušenje, visok krvni pritisak i određeni lekovi poput estrogena povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Prepoznavanje simptoma doslovno vam može spasiti život'“, objašnjava medicinski tehničar Šin Marčeze za „Eat This Not That“.

Povezane vesti

On dodaje da se krvni ugrušci najčešće se nalaze u nogama i blokiraju dovod kiseonika u okolno tkivo.

Kako dalje navodi, površinski ili krvni ugrušci u delu tela bez zahvaćenog tkiva ponekad mogu da prođu nezapaženo, a ugrušci koji ne pokazuju simptome posebno su opasni jer, ako se ne leče, mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija na plućima ili mozgu.

Kratkoća daha ili vrtoglavica

Iako je ovaj simptom često pokazatelj brojnih zdravstvenih problema, takođe je znak da biste mogli da imate krvni ugrušak.

„Verojatno ćete nakon umerene ili intenzivne aktivnosti ignorisati umor, znojenje, kratkoću daha ili vrtoglavicu. Ipak, ako se učestalo pojavljuju, pogotovo dok se odmarate ili obavljate neku laganu aktivnost koja ne zahteva toliko napora, ove simptome ne biste smeli da ignorišete. Krvni ugrušak u plućima naziva se plućna embolija i onemogućava ulazak kiseonika u krv, a ovo stanje može da bude smrtonosno ako se brzo ne leči“, upozorava Marčeze.

Oticanje, bol, promena boje kože ili crvenilo na udovima

„Ako niste sigurni u znakove krvnog ugruška, možete natečenu ili promenjenu boju kože na udovima pogrešno pripisati nedavnoj povredi ili zanemariti blagu promenu boje ili temperature. Međutim, to mogu biti znakovi duboke venske tromboze ili krvnog ugruška koji se stvorio duboko ispod kože i pritom blokira krv do zdravog tkiva. Ako osetite jednostran oštar bol, crvenilo, otok ili toplu kožu na određenom području, potražite lekarsku pomoć što je pre moguće. Duboka venska tromboza može dovesti do plućne embolije ili težih problema uključujući gangrenu“, objašnjava Marčeze.

Slabost, mučnina, problemi sa vidom ili govorom

Istraživanja su pokazala da su još neki od znakova krvnog ugruška slabost, mučnina i problemi sa vidom ili govorom, prenosi Index.hr.

„Krvni ugrušak može ostati zarobljen u krvnim sudovima mozgu koje su sužene zbog masnih naslaga. Takođe se mogu pojaviti zbog traume glave ili udaraca koji prouzrokuju potres mozga. S obzirom na to da krvni ugrušci sprečavaju oksidovanu krv da dopre do delova mozga, možete osećati vrtoglavicu i zbunjenost ili imati probleme sa vidom i govorom. Krvni ugrušci u mozgu mogu da prouzrokuju širok raspon neuroloških problema, od opšte slabosti, pa sve do moždanih udara. Ako osetite bilo što neobično, potražite lekarsku pomoć što pre“, savetuje on.

Komentari

Vaš komentar