Kurc želi da se ruska i kineska vakcina proizvode u Austriji

Zdravlje 07. feb 202118:41 > 08. feb 2021 00:477 komentara
Foto; Shutterstock

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da želi da se ruska i kineska vakcina protiv koronavirusa proizvode i u Austriji, javila je agencija Hina prenoseći njegovu izjavu za nedeljno izdanje nemačkog dnevnika Di Velt (Die Welt).

„Uslov za proizvodnju je izdavanje dozvole za ove vakcine i u Evropskoj uniji. Tada bi Austrija sigurno pokušala da proizvodne kapacitete kod austrijskih kompanija stavi na raspolaganje za proizvodnju ruske i kineske vakcine“, rekao je Kurc.

Povezane vesti

On je objasnio kako je u ovom trenutku najvažnije da se u najkraćem mogućem obezbedi što je više moguće sigurnih vakcina.

Austrijski kancelar je rekao da on sam ne bi imao ništa protiv da se vakciniše ruskom ili kineskom vakcinom.

„Kod vakcina se pre svega radi o efikasnosti, bezbednosti i dostupnost, a ne o geopolitičkim borbama“, ocenio je Kurc.

On je Evropskoj agenciji za lekove (EMA) zamerio sporost i suvišan birokratski pristup u procesu izdavanja dozvole za vakcine, naglašavajući da je „taj proces izvan EU puno brži“.

Po oceni austrijskog kancelara, popuštanje epidemiološke situacije nastupiće u leto, ali će sledeći meseci teški.

Austrija je najavila da će od ponedeljka ublažiti epidemiološke mere i dozvoliti rad frizerima, muzejima i maloprodajnim objektima.

Vlasti u nemačkoj pokrajini Bavarskoj, koja se graniči s Austrijom, kritikovale su najavljeno popuštanje zbog bojazni da bi to moglo ugroziti trenutni pad broja novozaraženih u Nemačkoj, navodi Hina.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar