Kuvana testenina koja predugo stoji može ozbiljno da ugrozi zdravlje

Zdravlje 31. maj 202113:301 komentar
Izvor: Shutterstock

Već znamo da se meso, koje predugo stoji na sobnoj temperaturi, kvari i da bi trebalo da ga bacimo. Ali šta je sa testeninom?

Iako se može činiti da dugo stajanje testenine neće predstavljati problem, to ipak nije tako. U tom slučaju može doći do pojave bakterije Bacillus cereus. Ova bakterija može da živi gde god za to ima priliku – u tlu, hrani, pa čak i probavnom sistemu, piše Science alert.

„Poznata prirodna staništa B. cereus su raznovrsna, uključujući tlo, životinje, insekte, prašinu i biljke“, rekao je Anukriti Matur, istraživač biotehnologije sa Australijskog nacionalnog univerziteta.

Povezane vesti

„Bakterija će se razmnožavati koristeći hranjive sastojke iz prehrambenih proizvoda, uključujući pirinač, mlečne proizvode, začine, sušenu hranu i povrće“, dodao je.

Neki sojevi ove bakterije korisni su za probiotike, ali drugi mogu da dovedu do ozbiljnog trovanja hranom ako im se omogući rast i razmnožavanje, na primer kada hranu skladištite u pogrešnim uslovima. Najgori ishod može da bude smrtni.

Jedan takav slučaj zabeležen je 2005. godine u časopisu „Journal of Clinical Microbiology“- petero dece u jednoj porodici razbolelo se od jedenja salate od testenine koja je stajala četiri dana. Hrana je pripremljena u petak i trebalo je da se nosi na izlet u subotu. Nakon toga su je stavili u frižider do ponedeljka uvečer kada su je deca pojela za večeru.

Kod većine osoba neće se javiti ozbiljne posledice

To veče deca su počela da povraćaju i završila su u bolnici. Najmlađe dete je preminulo, kod jednog deteta otkazala je jetra, a ostala deca su doživela nešto manje ozbiljno trovanje hranom.

„B. cereus je poznati uzrok bolesti koja se prenosi hranom, ali zaraza ovim organizmom retko se prijavljuje jer najčešće izaziva blage simptome“, objašnjavaju istraživači.

„Opisani smrtni slučaj nakon otkazivanja jetre zbog konzumiranja salate od testenine pokazuje koliko trovanje hranom može da bude ozbiljno“, naveli su.

Iako su ovakvi slučajevi retki, zabeleženo ih je nekoliko. Studija iz 2011. godine navodi da je dvadesetogodišnji student iz Belgije kuvao ručak za celu nedelju. Testeninu je skuvao pet dana ranije i podgrevao je zajedno sa sosom. Nakon toga se javio niz simptoma, uključujući dojareju, bol u trbuhu i povraćanje, a student je preminuo kasnije te večeri.

Zabeležena su i dva slučaja otkazivanja jetre kod jedanaestogodišnje i sedamnaestogodišnje osobe koje su jele testeninu staru četiri dana. Obe osobe su na kraju preminule.

Treba naglasiti da se kod većine osobe koje dobiju ovu bakteriju neće javiti ozbiljne posledice kao što su otkazivanje jetre i smrt. Obično se javljaju samo blagi simptomi koji su karakteristični za trovanje hranom.

„Važno je napomenuti da B. cereus može da prouzrokuje teška i smrtonosna stanja, poput sepse, kod osoba sa oslabljenim imunitetom, odojčadi, starijih osoba i trudnica“, kaže Matur.

Ipak, kod većine osoba se neće javiti tako ozbiljni problemi.

Ne zaboravite da hranu držite u frižideru i da održavate kuhinju čistom. Redovno perite ruke i hranu pripremajte na bezedan način.

Osim toga, Matur ističe da ispravno zagrevanje ostataka hrane uglavnom ubija bakterije i njihove toksine. Da biste bili potpuno sigurni, nemojte jesti hranu koja predugo stoji.

 

Komentari

Vaš komentar