Leto bi moglo da donese novi talas zaraze podvarijantama omikrona

Zdravlje 11. jun 202218:413 komentara
Izvor: Shutterstock

Novi, letnji talas zaraze koronavirusom i njegov uticaj još su neizvesni. Za sada se zna da se novi sojevi omikrona BA.4 i BA.5 uglavnom smatraju odgovornim za porast broja zaraženih u nekoliko evropskih zemalja, nakon Južnoafričke Republike i Portugalije.

Te nove podvarijante omikrona, koje su naučnici identifikovali još početkom aprila u Bocvani i Južnoafričkoj Republici, vrlo verovatno su se pojavile između sredine decembra i početka januara.

#related-news_0

S obzirom na to da su postale dominante u većem delu Južnoafričke Republike, a zatim i u Portugaliji, u tim državama su izazvale nove talase epidemije.

U Južnoafričkoj Republici, „u kojoj su podvarijante BA.4 i BA.5 otkrivene i gde danas dominira zaraza podvarijantom BA.4, vrhunac epidemijskog talasa uočen je sredinom maja i njegov uticaj je bio umeren.

Ali u Portugaliji sada prevladava zaraza podvarijantom BA.5, a lekari kažu da se incidencija povećava, ali da je još uvek na nižem nivou od prethodnoga talasa”, objavila je Francuska nacionalna agencija za javno zdravljeove nedelje petak.

Odnedavno se i drugde uočava povećan broj zaraženih i sve više slučajeva zaraze novim podvarijantama omikrona.

U Francuskoj postupno prevladavaju podvarijante BA.4 i BA.5, u odnosu na BA.2, koja je u ovoj zemlji dominirala od početka godine donedavno.

Situacija je slična u Velikoj Britaniji i u Nemačkoj. Stručnjaci kažu da među zaraženima do sada nije identifikovana podvarijanta BA.3.

Portparol francuske vlade Olivia Gregoir je, nakon sastanka Veća ministara, govorila o blagom povratku epidemije koronavirusa i  istakla da su zdravstvene vlasti „na oprezu“ i da za sada „nema mesta za zabrinutost“.

Najnoviji nedeljno podaci francuskoga javnog zdravlja potvrđuju informaciju o povećanom broju slučajeva zaraze i o sve više zaraženih novim podvarijantama omikrona.

Stručnjaci kažu da takvom razvoju situacije doprinosi i popuštanje javnozdravstvenih mera, pa ističu kako se čini da se obe najnovije podvarijante omikrona šire još brže od njegovih prethodnih podvarijanti.

Da li će leto, sinonim za  brojne aktivnosti na otvorenom, doprineti da se spreči potencijalno širenje epidemije?

„Leti možemo da računamo na manju incidenciju širenja zaraze nego zimi, ali to godišnje doba samo po sebi ne može da utiče ni da spreči talas zaraze, a to smo mogli da vidimo u slučaju širenja delta varijante koronavirusa u julu 2021., kada smo imali četvrti talas“, kažu epidemiolozi.

Za sada nema dokaza o povećanoj zabrinutosti zbog širenja podvarijanti BA.4 ili BA.5 u poređenju sa ostalim podvarijantama omikrona, tvrde francuski naučnici, ali dodaju da je „još prerano za preciznije podatke“.

Komentari

Vaš komentar