Majmunske boginje se šire – u svetu zabeleženo 1.177 slučajeva

Zdravlje 10. jun 202212:491 komentar
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Do 8. juna, na teritoriji Evropske unije i Evropske ekonomske zone (EEA) potvrđena su 704 slučaja zaraze majmunskim boginjama u 18 zemalja, dok je u svetu zabeleženo 1.177 slučajeva, saopštio je Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (ECDC).

Najveći broj zaraženih, 198, zabeležen je u Španiji, u Portugaliji je registrovan 191 slučaj, dok je u Nemačkoj u ovom periodu zabeleženo 113 slučajeva zaraze majmunskim boginjama.

Povezane vesti

Dvocifreni broj zaraženih zabeležen je u Francuskoj (66), Holandiji (54), Italiji (29) i Belgiji (17).

Kada je reč o zemljama u širem okruženju Srbije, u Sloveniji je zabeleženo šest slučajeva zaraze, a po jedan u Austriji i Mađarskoj.

„Većina slučajeva je registrovana kod mladića koji imaju seks sa muškarcima, a do sada nisu zabeleženi smrtni slučajevi“, istaknuto je u saopštenju ECDC.

Klinička slika je generalno opisana kao blaga, u većini slučajeva sa lezijama na genitalijama ili perigenitalnom području, što ukazuje da je do prenošenja verovatno došlo bliskim fizičkim kontaktom tokom seksualnih aktivnosti.

Kada je reč o podacima na globalnom nivou, van EU i EEA do 8. juna potvrđena su 473 slučaja zaraze majmunskim boginjama.

Slučajevi su prijavljeni u Ujedinjenom Kraljevstvu (321), Kanadi (81), Sjedinjenim Državama (35), Ujedinjenim Arapskim Emiratima (13), Švajcarskoj (10), Australiji (6), Izraelu (3), Argentini (2) i po jedan u Meksiku i Maroku.

Komentari

Vaš komentar