Maka – daje energiju i uspostavlja hormonsku ravnotežu

Zdravlje 03. avg 202110:32 > 10:35
Izvor: Shutterstock

Maka je peruanska krtolasta biljka iz porodice kupusnjača koja raste na nadmorskim visinama višim od 3.500 metara. Prah ove biljka je posebno dragocen za zdravlje žena i čest je dodatak smutijima.

Izgleda poput korena celera, dok joj ukus podseća na pečeni ovas. Razlikuju se tri vrste korena: žuta, crvena i crna. Svaka vrsta korena obiluje vrednim nutrijentima.

Povezane vesti

Na našem tržištu uglavnom dolazi u obliku praha, pa se smatra supernamirnicom, odnosno vrlo korisnim suplementom koji ima povoljan uticaj na žensko zdravlje.

Bogata je vitaminima B,C i E, ima dosta kalcijuma, cinka, gvožđa, magnezijuma i fosfora.

Prepuna je lekovitih supstanci, a na području Južne Amerike upotrebljava se već više od hiljadu godina. Arheološki podaci govore da se uzgajala u najhladnijim predelima provincije Činčajkoča još 1700. godine pre nove ere.

Maka pripada grupi adaptogenih biljaka koje povećaju otpornost organizma na stres, uspostavlja ravnotežu hormona, ublažava simptome menopauze, povećava gustoću kostiju, pomaže kod izgradnje mišića, ali i ublažava depresiju.

Prah ove biljke daje dodatnu energiju, zbog čega će se nekima nakon konzumiranja činiti kao da su se prključili na punjač.

Legenda kaže da su Inke davale svojim ratnicama maka prah kako bi povećali njihovu izdržljivost i snagu.

Maka prah uglavnom se uzima sa jogurtima, kao dodatak smutijima. Može se dodati i poslasticama poput čia pudinga ili čokoladnog musa.

Iako se može mešati sa raznim namirnicama, a najbolji ukus ima kada se meša sa citrusnim voćem i kakaom, piše Zadovoljna.hr.

Nisu zabeležene nikakve nuspojave kod pravilog konzumiranja praha, što je otprilike jedna kašičica dnevno.

Kako biste na najbolji način iskoristili ovu biljku, konsultujte se sa nutricionistom ili lekarom pre nego što počnete da je koristite.