Male, ali značajne promene za osobe sa predijabetesom

Zdravlje 25. nov 202108:41 > 08:471 komentar
Shutterstock

Predijabetes nastaje kad imate viši nivo šećera u krvi od prosečnog, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a ako to povećava rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 kao i srčanih bolesti i moždanog udara onda je dobro znati kako to stanje kontrolisati.

Srećom, postojanje predijabetesa ne garantuje da se dijagnoza dijabetesa ne može sprečiti.

Kako kontrolisati predijabetes

„Predijabetes ne zahteva uvek lekarski tretman. Radi se o znaku upozorenja da poboljšate svoj način života“, kaže dr Dina Adimulam, lekar u timu za kontrolu težine „Summit Health“.

Naučite šta je u vašoj hrani

Najbolja ishrana za osobe sa predijabetesom ili dijabetesom tipa 2 uključuje obilje povrća bez skroba (brokoli, šargarepa,  karfiol), voća, proteina i korisnih masti, prema „American Diabetes Association“ (ADA).

Povezane vesti

Promena čitavog načina ishrane preko noći nije uvek održiva. Umesto toga, počnite sa malim izmenama i naučite kako da prepoznate hranljive supstance u hrani koju jedete.

Slično tome, umesto da promenite čitavu ishranu odjednom, dr Adimulam predlaže postavljanje malih ciljeva za koje smatrate da ih možete realno postići.

„Umesto da pijete tri gazirana pića dnevno, smanjite na jedno, a zatim, vremenom nastavite postepeno da smanjujete količinu“, kaže ona.

Pronađite vrstu fizičku aktivnost koja vas raduje

Uz dobru ishranu, fizička aktivnost je uobičajena preporuka za tretiranje predijabetesa, prenosi Index.hr.

„Većina odraslih osoba sa predijabetesom ima prekomernu telesnu težinu“, kaže dr Rut Vejnstok, predsednica medicine i nauke u ADA.

Nekoliko studija prevencije dijabetesa pokazalo je da usvajanje zdravog načina života koji uključuje gubitak težine i telesnu aktivnost može da smanjiti rizik od napredovanja dijabetesa“.

Zapamtite da je u redu da zatražite pomoć

Studija iz oktobra 2016. objavljena u ​“Journal of Psychosomatic Research“ pokazala je da ljudi sa predijabetesom i simptomima depresije imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih s manje simptoma depresije.

Drugim rečima, davanje prioriteta svom emocionalnom i mentalnom zdravlju takođe je vrsta prevencije dijabetesa.

Ako se nakon dijagnoze predijabetesa osećate uznemireno, tužno ili teskobno, zapamtite da je u redu da zatražite pomoć od svog lekara, stručnjaka za mentalno zdravlje ili svojih bližnjih.

Komentari

Vaš komentar