Maline su najzdravije voće, pune su hranjivih sastojaka

Zdravlje 10. maj 202107:56
Izvor: Shutterstock

Ako želite da pojedete najviše hranjivih sastojaka u jednoj porciji, trebalo bi da jedete maline.

#related-news_0

Maline su najbolja opcija jer sadrže najveću količinu hranjivih vlakana. Jedna šoljica malina sadrži osam grama hranjivih vlakana, što je 32 odsto dnevne vrednosti koja vam treba. Vlakna su važna zbog više stvari.

Na primer, vlakna mogu da pomognu u izbacivanju toksina iz tela, mogu da olakšaju upale u crevima, a mogu vam čak pomoći i da smršate. Maline i kupine su vrsta voća koje sadrže najviše vlakana, pa bi svakako trebalo da ih uključite u ishranu.

Maline sadrže i velike količine vitamina C, puno mangana, vitamina K, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, bakar, tiamin, kalcijum, cink, kao i vitamine E, A i B6. Dakle, ako pojedete šoljicu malina u telo ćete uneti veliku količinu hranjivih sastojaka.

Uz to, maline su bogate i antioksidansima koji su važni za zdravlje vaših ćelija koje se bore protiv oksidacionog stresa. Visok oksidacioni stres povezan je sa raznim vrstama bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca. Uz to, dokazano je da antioksidansi imaju svojstva protiv starenja.

I druga bobičasta voća bogata su hranjivim sastojcima. To uključuje i borovnice i jagode, ali maline imaju znatno više vlakana, piše Eat this.

Komentari

Vaš komentar