Menopauza i mentalno zdravlje žene

Zdravlje 21. nov 202122:497 komentara
Shutterstock

Približavanje srednjim godinama često donosi povećan stres, anksioznost i strah. To delimično može da se pripiše fizičkim promenama, kao što je smanjenje nivoa estrogena i progesterona. Međutim, može da dođe i do emocionalnih promena, kao što su brige zbog starenja i sve što ono donosi.

Menopauza je prirodan proces u životu svake žene. Njenim dolaskom, u telu se dešavaju razne promene, a pored onih vidljivih, ne bi trebalo zanemariti i one simptome koji su skriveni, a koji mogu da otkriju da je mentalno zdravlje žene narušeno.

Povezane vesti

Menopauza se obično dešava između 45. i 55. godine života. Opadanjem nivoa estrogena, odvijaju se razne hormonalne promene, uglavnom popraćene valunzima, povećanim znojenjem, ali i glavoboljama.

Za neke žene, menopauza može da bude vreme izolacije ili frustracije. Porodica i prijatelji možda neće uvek razumeti kroz šta prolaze ili neće pružiti podršku koja im je potrebna. Kada se pojave problemi sa suočavanjem, moguć je i razvoj anksioznosti ili depresije, piše Healthline.

Nekoliko studija otkrilo je da povezanost između depresije i menopauze zaista postoji.

Veća verovatnoća da se depresija pojavi u menopauzi postoji kod onih žena koje su već ranije imale depresivne krize, kod onih koje se bave stresnim poslom, ali kod žena koje preteruju sa konzumiranjem cigareta.

Međutim nije još sasvim jasno kroz kakve će faze žena proći u menopauzi. Istraživanja su pokazala da će osam od 10 žena imati simptome u određenoj meri.

Osim promena raspoloženja, žene mogu da imaju problem sa spavanjem i nedostatkom seksualnog nagona, što može da ima negativan uticaj na mentalno zdravlje.

Tu je i nezainteresovanost za aktivnosti koje su im pričinjavale zadovoljstvo, osećaj krivice i bezvrednosti, ali se kod pojedinih žena mogu javiti i suicidalne misli ili razmišljanje o smrti.

Od velike pomoći može da bude podrška porodice, zdrava ishrana, fizička aktivnost, kvalitetan socijalni život i naravno dobar san.

Mnoge žene uglavnom izbegavaju da potraže stručnu pomoć, što zbog straha, što zbog uverenja da je sve to deo starenja.

Svakako je najbolji nači da se žena konsultuje sa svojim ginekologom, endokrinolog ili drugim stručnim licima, kako bi sebi prolazak kroz ovaj period olakšala.

Komentari

Vaš komentar