Ministarstvo: BCG primilo 133 dece iz „Fronta“ koje je greškom dobilo fiziološki

Zdravlje 04. nov 202208:357 komentara
Izvor: Shutterstock

Vakcinacija dece BCG vakcinom protiv tuberkuloze, koja su greškom primila fiziološki rastvor, nastavljena je na teritoriji Srbije, saopšteno je iz kabineta ministarke zdravlja.

„U zdravstvenim ustanovama u Srbiji u kojima se obavlja vakcinacija, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinu je primilo 133 dece. U GAK ‘Narodni front’ u Beogradu do sada su vakcinisane 92 bebe i nijedna nije imala nikakvu kontraindikaciju. Do sada je u ovoj ustanovi, u kojoj se obavlja vakcinacije dece sa područja Beograda, zakazano ukupno 430 termina, na koje se nije odazvalo četvoro roditelja“, navedeno je u saopštenju.

Iz ministarstva su istakli da je van teritorije Beograda, vakcinacija obavljena u 44 doma zdravlja u Srbiji, gde je vakcinisana 41 beba, a privremene kontraindikacije pojavile su se kod desetoro mališana.

Do sada je u domovima zdravlja van Beograda zakazano ukupno 19 termina za vakcinaciju na koje se nisu odazvali roditelji dvoje dece.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je obećala da će javnost svake nedelje dobijati precizne podatke o toku i rezultatima vakcinacije BCG vakcinom u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, saopšteno je iz kabineta.

Komentari

Vaš komentar