Mitovi o mršavljenju od kojih se zapravo dobijaju kilogrami

Zdravlje 24. jul 202216:246 komentara
Shutterstock

Ako planirate da krenete u borbu protiv viška kilograma, budite svesni da je tržište zasićeno savetima, dijetama i proizvodima koji nisu uvek na vašoj strani.

Neki od najpopularnijih mitova o mršavljenju mogu da dovedu do toga da čak i dobijete kilograme.

Ako postanem vegetarijanac ili vegan, lako ću smršati

Odluka o izbacivanju mesa iz svakodnevne ishrane nikako se ne bi trebalo povezivati sa dijetom i to je jedan od najvećih mitova današnjice.

Povezane vesti

Ako niste upoznati sa veganskom ishranom, veoma lako biste mogli da iscrpite organizam, i to tako da u njega ne unosite dovoljne količine svih vitamina i nutrijenata koji su vašem telu preko potrebni.

Isto tako, mnogi novopečeni vegani vrlo često, u želji da pronađu adekvatnu zamenu za meso, posežu za zdravim slatkišima i grickalicama, ali i  prženom hranom, od koje vrlo brzo umesto vitkog struka dobijete i koji kilogram više.

Pre nego što odlučite da iz ishrane u potpunosti izbacite meso i namirnice životinjskog porekla, prikupite recepte i informacije o tome koje su to namirnice najbolja alternativa mesu.

Ako ugljene hidrate potpuno izbacim iz ishrane, izgubiću i kilograme

Još jedna velika greška. Ne zaboravite da vaše telo žudi za ugljenim hidratima jer se upravo u njima nalazi velika količina hranljivih sastojaka koji su nam potrebni kako bismo mogli normalno da funkcionišemo.

To se posebno odnosi na namirnice kakve su celovite žitarica, koje nas, zahvaljujući vitaminima, mineralima i vlaknima, čine duže sitima, pospešuju rad probavnog sistema i daju nam energiju, pa  su samim tim izvrsni saveznici u borbi protiv kilograma.

Integralni hleb i testo kao i integralni pirinači su vaši prijatelji dok god ih konzumirate u umerenim količinama.

Dijetalna pića odličan su način da smanjim unos kalorija

S obzirom na to da svakodnevno slušamo da je većina kupovnih sokova prepuna šećera i praznih kalorija, njihove dijetetske zamene, nažalost, nisu ništa bolje.

Pića koja sadrže veštačke zaslađivače otvaraju apetit, pa još više pojačavaju želju za slatkim, zbog čega utehu pronalazimo u raznim grickalicama, odnosno praznim kalorijama. Takvi napici su najčešće prepuni aditiva.

Ako volite slatka pića, iscedite sok od svežeg voća ili napravite zeleni čaj ili onaj od nane ili kamilice pa ga zasladite kašikom meda.

Grickalice bez masnoća pomažu mi kod mršavljenja

Mitovi o masnoći zbog koje se gojimoi koja je nezdrava došli su do svog vrhunca, a sve je više proizvođača koji nude hranu i grickalice bez masnoće. Ali, radi se o zamci.

Iste te „lajt“ grickalice prepune su aditiva i šećera koji su jednako ili više kalorični od samih masnoća, a eliminacijom masnoća kao takvih, uklonjene su i one dobre – takozvane nezasićene masne kiseline, koje su preko potrebne organizmu, pa mogu da budu izvrsni saveznici kod mršavljenja.

Maslinovo i laneno ulje,  koštunjavo voće poput badema, oraha i lešnika prepuni su zdravih masnoća i, ne zaboravite, oni su vaši saveznici kod mršavljenja.

Proteinske dijete najbolji su način da skinem višak kilograma

Proteinske, mesne dijete jedno vreme su bile vrlo popularne jer od njih u rekordnom roku možete da skinete i nekoliko kilograma. Ali, reč je samo o jo-jo efektu.

Iako su proteini odlični saveznici kod mršavljenja, potpuno izbacivanje ostalih grupa namirnica, poput ugljenih hidrata, iz ishrane može da dovede do nedostatka određenih vitamina i minerala u telu, usporene probave i povećanja holesterola u krvi.

Neka se na vašem tanjiru nađu što raznolikije namirnice. Tada će vaše telo biti u ravnoteži, a žudnja za hranom mnogo manja.

Komentari

Vaš komentar