Moderna: Zaštita od kovida opada tokom vremena, potrebna „buster“ doza

Zdravlje 16. sep 202122:09 > 22:104 komentara
Izvor: Joseph Prezioso/AFP

Novi podaci velikog Moderninog ispitivanja vlastite vakcine pokazuju da zaštita od kovida-19 opada tokom vremena, a Moderna tvrdi da je to argument u prilog ubrizgavanju "buster" doze, objavila je kompanija.

„Ovo je samo jedna procena, ali verujemo da to znači da s dolaskom jeseni i zime možemo očekivati da će procenjeni rezultat slabljenja imuniteta biti 600.000 dodatnih slučajeva kovida-19“, rekao je direktor Moderne Stiven Hog na konferencijskom pozivu sa investitorima.

Hog nije izneo procenu koliko bi u tom broju bilo teških slučajeva, ali je kazao da će biti i hospitalizovanih.

POVEZANE VESTI

Podaci su potpuno različiti od nekoliko ranijih studija koje pokazuju da zaštita od Modernine vakcine traje duže nego od Fajzerovog.

Nova analiza pokazuje da postoji veća stopa zaraze kod pojedinaca vakcinisanih pre otprilike 13 meseci, nego kod osoba vakcinisanih pre oko osam meseci.

Studija, koja još nije prošla recenziju, provedena je u julu i avgustu kada je delta bila dominantna varijanta.

Moderna je 1. septembra podnela američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA) zahtev za autorizacijom tzv. „buster“ doze.

Hog je kazao da podaci iz studija o „buster“ dozi pokazuju da bi ona mogla povećati neutrališuća antitela do nivoa većeg nego nakon primanja druge doze.

„Verujem da će to smanjiti broj slučajeva kovida-19“, kazao je.

„Takođe verujemo da će treća doza možda značajno produžiti imunitet kroz celu iduću godinu, dok pokušavamo da okončamo pandemiju“, dodao je.

Moderna je uporedila delotvornost vakcine kod više od 14 hiljada dobrovoljaca vakcinisanih od jula do srpnja do novembra 2020. te kod 11.000 dobrovoljaca koji su primili vakcinu između decembra 2020. i marta 2021.

U dvomesečnom razdoblju od jula do avgusta istraživači su identifikovali 88 slučajeva kovida-19 među onima koji su nedavno primili dve doze vakcine, u poređenju sa 162 slučaja među vakcinisanima prošle godine.

Sveukupno, samo 19 slučajeva smatralo se teškim, što je ključno merilo u proceni slabljenja zaštite. Moderna je rekla da je kod nedavno vakcinisanih bilo manje ozbiljnih slučajeva, iako brojevi nisu statistički relevantni.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar