Modernin buster kandidat pokazuje snažan odgovor na omikron podvarijante

Zdravlje 22. jun 202218:351 komentar
Izvor: Shutterstock

Kompanija Moderna saopštila je ove nedelje da je nova verzija vakcine protiv kovida-19 dizajnirana da cilja varijantu omikron takođe stvorila snažan imuni odgovor protiv brzo širećih omikron podvarijanti BA.4 i BA.5, koje se šire poslednjih nedelja.

Nova verzija vakcina, za koju se Moderna nada da će biti odobrena za upotrebu kao dopunska vakcina za jesen, je bivalentna vakcina, što znači da sadrži vakcinu dizajniranu da cilja dve različite varijante koronavirusa – originalnu varijantu iz 2020. i varijantu omikron koja je cirkulisala prošle zime, prenosi Reuters.

Povezane vesti

Moderna je rekla da iako je vakcina izazvala slabiji odgovor u odnosu na BA.4 i BA.5 nego protiv podvarijante BA.1 protiv koje je posebno dizajnirana, podaci ukazuju na to da bi nova vakcina mogla da proizvede „trajnu zaštitu od cele porodice omikron varijante“.

„Ovo je snažan odgovor antitela“, rekao je glavni medicinski službenik Moderne Pol Barton na konferenciji za novinare.

On je dodao da je to verovatno dugotrajno i mislim da su zaključci da bi buster ili primarna vakcina, tačnije njena nova verzija, zaista mogla da bude prekretnica u borbi protiv virusa SARS-cov-2.

Moderna je sama proizvodila ovu verziju vakcine pre bilo kakvih regulatornih odobrenja, a izvršni direktor Stefan Bansel rekao je da bi kompanija mogla da počne da isporučuje vakcinu u avgustu.

Kompanija planira da podnese prijave regulatorima u narednim nedeljama kako bi zatražila odobrenje za vakcinu, koja nosi naziv mRNA-1273.214, za jesenju sezonu.

Dve podvarijante, koje su dodate na listu za praćenjena Svetske zdravstvene organizacije u martu i koje je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti označio kao varijante koje zabrinjavaju, činile su više od trećine slučajeva u SAD prošle nedelje.

Američka administracija za hranu i lekove planira sledeće nedelje da održi sastanak spoljnih stručnjaka kako bi razgovarali o buster dozama vakcine za jesen.

Kompanije Fajzer/Bajontek takođe testiraju nekoliko mogućih varijanti prilagođenih vakcina protiv kovida-19, uključujući bivalentnog kandidata sličnog Moderninom.

Evropska agencija za lekove prošle nedelje pokrenula je reviziju svojih kandidata, iako kompanije tek treba da objavi podatke o tome koliko su efikasne.

Kompanija Bajontek je ovog meseca saopštila da bi otvaranje tržišta moglo da dođe već u avgustu, ali da bi moglo da potraje i do septembra ili kasnije na jesen.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar