Modernina vakcina 96 odsto efikasna kod dece od 12 do 17 godina

Zdravlje 07. maj 202110:35 > 10:442 komentara
REUTERS/Paul Ratje/File Photo

Američka farmaceutska kompanija Moderna objavila je da je njena vakcina protiv koronavirusa efikasna 96 odsto kod dece uzrasta od 12 do 17 godina, prema rezultatima prvih kliničkih ispitivanja.

Dve trećine od 3.235 učesnika ispitivanja u SAD  primilo je vakcinu, a trećina je dobila placebo.

Studija je „pokazala efikasnost vakcine protiv kovida-19 od 96 odsto. Vakcina mRNA-1273 se uopšteno dobro podnosi, a do sada nije uočeno ništa ozbiljno što bi postavljalo pitanja oko bezbednosti vakcine“, saopšteno je iz ove kompanije.

Povezane vesti

U okviru ispitivanja je otkriveno 12 slučajeva koronavirusa 14 dana nakon prve doze. Rezultati se zasnivaju na praćenju ispitanika u proseku 35 dana nakon druge doze vakcine.

Farmaceutska kompanija rekla je da su nuspojave bile „blage ili umerene težine“, najčešće bolovi na mestu uboda. Nakon druge doze nuspojave su uključivale „glavobolju, umor i bolove u mišićima“, slično onima uočenima kod odraslih koji su primili vakcinu.

„Do danas nisu utvrđeni ozbiljni razlozi za zabrinutost u pogledu bezbednosti vakcina“, kaže se.

Moderna navodi da je trenutno u „razgovorima sa regulatorima u pogledu potencijalnih izmena i dopuna svojih regulatornih prijava“ kako bi se odobrila vakcina za ovu starosnu grupu.

Vakcina je trenutno odobrena samo za osobe starije od 18 godina.

Kompanije Fajzer i Biontek već su podnele zahtev za odobrenje svoje vakcine za decu od 12 do 15 godina u SAD i Evropi. U sredu je Kanada postala prva država koja je odobrila Fajzer/Biontekovu vakcinu za ovu starosnu grupu.

Vakcinisanje tinejdžera je sledeći korak u kampanji za zaustavljanje epidemije.

Moderna je u martu započela ispitivanja svoje vakcine na deci uzrasta od šest meseci do 11 godina.

Fajzer/Biontek su objavili da se nadaju da će u septembru u SAD podneti zahtev za hitno odobrenje za svoju vakcinu za decu uzrasta od dve do 11 godina.

Izvršni direktor Fajzera Albert Burla rekao je da bi kompanija mogla da se prijavi za odobrenje vakcinacije dece uzrasta od šest meseci do dve godine „u četvrtom tromesečju“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar