Možda je prekasno za otkrivanje porekla kovida-19, ali SZO i dalje pokušava

Zdravlje 20. okt 202123:38 > 23:469 komentara
Izvor: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Skoro dve godine nakon pandemije kovida-19, još uvek nije jasno kako, gde ili kada je virus SARS-CoV-2 počeo da inficira ljude. Mnogi stručnjaci veruju da je virus sa životinja domaćina prešao na ljude, ali istraživači nastavljaju da istražuju mogućnost da je "pobegao" iz laboratorije.

Nije jasno koja je od ovih teorija tačna, a kako vreme prolazi, šanse za pronalaženje konkretnog odgovora postaju sve manje.

Međutim, 13. oktobra Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predstavila je nove napore da iskoristi ograničeno vreme.

Povezane vesti

Naučno-savetodavna grupa za poreklo novih patogena (SAGO), grupa međunarodnih stručnjaka različitih specijalnosti, uključujući epidemiologe, veterinare, virusologije i druge stručnjake, ima zadatak da u ovom trenutku nauči šta može o SARS-CoV-2, kao i da pojednostavi globalnu studiju budućih patogena u nastajanju, u nadi da će brže razumeti njihovo poreklo i prenos kako bi mogli  da ih obuzdaju.

Ukratko, savetodavna grupa je formirana da „sledeći put bude bolje“, kaže Maria Van Kerkhove, koja vodi jedinicu za nove bolesti i zoonoze u Svetskom zdravstvenom programu za hitne slučajeve.

Ali prvi zadatak SAGO biće oživljavanje uveliko zaostale istrage o poreklu kovida-19, istraga zbog koje su političari, svetski lideri i mnogi članovi javnosti izvršili pritisak na SZO da to učini, piše Times.

SAGO „je naš pokušaj, kao SZO, da ovo vratimo nauci“, kaže Van Kerkhove.

Ali taj novi početak bi možda došao prekasno. Pokušaj da se otkrije poreklo virusa dve godine nakon pandemije, koju je izazvao, je poput „povratka na mesto zločina dve godine kasnije, na mesto zločina koje je očišćeno“, kaže Lorens Gostin, profesor globalnog zdravstvenog prava u Džordžtaunu, univerzitetu koji je bio član brojnih savetodavnih odbora SZO.

To ne znači da nije vredno pokušaja. Međutim, Jona Mazet, stručnjak za zarazne bolesti sa Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu, kaže da će javnost možda morati da živi s tim da nikada ne sazna celu priču.

„Za zarazne bolesti koje se istražuju dugo, veoma je retko da se nađe konačan odgovor.“, kaže ona.

Kada su krajem 2019. prvi put prijavljeni slučajevi za koje sada znamo da su kovid-19 u blizini Vuhana u Kini, činilo se da je klaster povezan sa pijacom životinja u Vuhanu.

Ali neki stručnjaci postavili su pitanje da li je virus mogao da bude napravljen u laboratoriji, a zatim je slučajno „iscureo“.

Drugi su primetili da je virus mogao da cirkuliše, neotkriven, mnogo pre nego što je postao poznat javnosti, možda prvo inficirajući ljude van oblasti Vuhan.

Naučnici i izabrani zvaničnici iz celog sveta pozvali su na nezavisnu istragu o poreklu virusa.

Kineski zvaničnici su se u početku opirali, ali su se na kraju složili da puste misiju koju predvodi SZO.

U januaru 2021. godine, SZO je poslala tim istraživača u Kinu, ali njihovi nalazi, objavljeni u izveštaju iz marta 2021. godine, nisu bili konačni.

Četrnaest zemalja, uključujući SAD, potpisalo je zajedničko saopštenje u kom stoji da je izveštaj „značajno odloženim i da im nedostaje pristup kompletnim, originalnim podacima i uzorcima“.

Zvaničnici SZO i istraživači kasnije su rekli da je Kina zadržala podatke od istražitelja.

U julu, Kina je odbila da odobri pristup drugom setu studija, koje bi uključivalo dalje istraživanje mogućnosti „curenja“ virusa iz laboratorije. Kineski zvaničnici su više puta to negirali.

„Nećemo prihvatiti takav plan traženja porekla jer on, u nekim aspektima, zanemaruje zdrav razum i prkosi nauci“, rekao je potpredsednik kineske Nacionalne zdravstvene komisije novinarima nakon što je primio predlog SZO.

Tokom 2021. godine bilo je poziva za novu misiju u Kinu. SAGO to nije, niti namerava da bude, kaže Van Kerkhove. Zadatak grupe nije da sprovodi terensko istraživanje, već da pregleda postojeću naučnu dokumentaciju i savetuje SZO i njene države članice o tome šta dalje da rade.

Gostin kaže da bi rad mogao da bude od velike koristi u budućnosti, ali sumnja da će sada pogurati istragu o kovid-19.

„Iste strukturne barijere postoje“, kaže on i dodaje da „što se tiče Kine, istraga je završena“.

Van Kerkhove naglašava da SAGO nije samo u vezi sa kovidom-19. Njegova primarna svrha, kaže ona, je okrenuta budućnosti.

„Recimo da se sutra u nekoj zemlji pojavi još jedna bolest“, kaže Van Kerkhove „ova grupa može da se okupi i uzme sve informacije koje imamo, sve što znamo o klasteru ili slučaju, i da savetuje šta da se radi“.

Van Kerkhove priznaje da je svakim danom sve teže pronaći poreklo SARS-CoV-2 i kaže da će verovatno doći trenutak kada misija postane nemoguća, iako nije sigurna kada će to biti. Ipak, „moramo da pokušamo“, kaže Van Kerkhove i dodaje:

„Svima nama dugujemo da učinimo sve što možemo kako bismo zaista razumeli kako je ovo počelo. Ne radi se o osećaju krivice, ne radi se ni o upiranju prstom, već o tome da se sledeći put bolje pripremimo“.

Komentari

Vaš komentar