Na šta je posebno važno obratiti pažnju tokom vrelih letnjih dana?

Zdravlje 23. jul 202208:501 komentar
Shutterstock

Da biste lakše podneli velike vrućine, trebalo bi da obratite pažnju i na ishranu, a osobama koje imaju hronične bolesti stručnjaci savetuju poseban oprez.

Jedite češće, manje obroke koji sadrže više tečnosti

Jedite jela kao što su povrtne supe ili povrtna variva. Izbegavajte hranu bogatu belančevinama, ali i preveliki unos ugljenih hidrata, jer je varenje pojačano nakon njihovog konzumiranja, a zagreva telo.

Svakako izbegavajte masnu i začinjenu hranu, alkohol i preterivanje u kofeinskim napicima. To se odnosi i na čajeve sa visokim sadržajem kofeina. poput crnog čaja.

Pazite gde držite lekove

Hronični bolesnici trebalo bi da se posavetuju sa doktorom oko lekova koje uzimaju kao terapiju, jer neki od njih podstiču mokrenje, a time i povećavaju rizik od dehidratacije.

Povezane vesti

Takođe je važno napomenuti da lekove obavezno držite na temperaturi do 25 stepeni, a ako je ona u vašem prostoru viša, premestite ih u frižider.

Poseban oprez savetuje se i obolelima od od bolesti disajnog sistema, jer se uz otežano disanje i kašalj, može javiti i pad krvnog pritiska.

Kako vrućine utiču i na zgrušavanje krvi, mogu se javiti i lokalne tromboze uz oticanje nogu jer se  tečnost zadržava u nogama, prenosi 24 sata.hr.

Kod osoba koje imaju problem s gojaznošću telo zadržava više toplote, a ujedno ga je teže rashladiti, pa bi zbog toga trebalo da pripaze na temperaturu prostora u kom borave.

Komentari

Vaš komentar