Najzdravija poza za spavanje u trudnoći, prema mišljenju stručnjaka

Zdravlje 04. avg 202121:15
Izvor: Shuttterstock

U redu je spavati na stomaku u trudnoći, ali malo je verovatno da će ženama u drugom stanju to biti udobno. Kako ženi raste stomak, ali i grudi, u ovom položaju može biti prilično teško utonuti u san.

Jedini položaj na koji stručnjaci upozoravaju trudnice koje su u sredini trudnoće je ležanje na leđima. Taj položaj dopušta rastućoj maternici da pritisne velike vene koje se protežu uz kičmu i vraćaju krv iz nogu u srce.

Povezane vesti

Spavanje u tom položaju može da rezultira smanjenim protokom krvi i može da prouzrokuje vrtoglavicu, otežano disanje ili ubrzan rad srca.

Na polovini trudnoće lekari trudnicama savetuju da počnu da spavaju na boku.

Taj položaj stvara najmanji pritisak na vene i unutrašnje organe, pa se ovim položajem obezbeđuje najbolji dotok krvi u maternicu, što znači da će beba dobiti maksimalnu količinu hranljivih supstanci i kiseonika.

Važno je napomenuti da spavanje na boku podstiče cirkulaciju što smanjuje pojavu otoka, proširenih vena na nogama i hemoroida, piše Helthline.

Ako imate problem sa spavanjem u trudnoći, možete da potražite posebne jastuke u obliku banane.

Takav jastuk može da se staviti ispod stomaka, iza leđa i između savijenih nogu, dok ležite na boku. To će vam omogućiti da se namestite u udodniji položaj i lakše zaspite.

Komentari

Vaš komentar