Namirnice koje mogu da budu okidač bola kod artritisa

Zdravlje 28. dec 202218:47 4 komentara
Shutterstock

Smatra se da plodovi voća koji sadrže solanin mogu da pogoršaju simptome artritisa, a solanin sadrže i određene vrste povrća.

Mnogo ljudi živi s artritisom i drugim problemima sa zglobovima, a u pitanju je stanje koje može da prouzrokuje bol, oticanje i upalu, kao i probleme sa pokretljivošću. Iako još nema leka za artritis, postoje načini za upravljanje simptomima, piše „Express“.

Povezane vesti

Poput mnogih zdravstvenih stanja, ishrana može da ima ulogu u ublažavanju ili pogoršanju stanja kod pojedinih bolesti.

„Iako su genetski faktori važni, studije pokazuju da način života, uključujući ishranu, imaja važnu ulogu. Ako imate reumatski artritis, promena ishrane bi mogla da pomogne, a možda čak i potpuno eliminiše bol. U istraživačkim studijama, mnogi ljudi koji su izbacili određenu hranu koja je okidač otkrili su da se njihova bol smanjuje ili nestaje“, kažu iz Komisije lekara.

Razlog je, verovatno, to što određena hrana izaziva upalu u zglobovima.

„Kada nestane te hrane, nestane i upale. ispitivanje više od 1.000 pacijenata sa artritisom pokazalo je da crveno meso, šećer, masnoće, so i kofein najčešće pogoršavaju stanje“, navodi Komisija lekara.

Oni Navode jabuke i paradajz kao „uobičajene okidače bola“ koje treba izbegavati. I jabuke i paradajz sadrže solanin, glikoalkaloidni otrov.

Studija objavljena u „Arab Journal of Nuclear Sciences and Applications 2013.“, razmatrala je vezu između solanina i artritisa.

„Solanin je otrovno jedinjenje koje se proizvodi u biljkama kao što su krompir, paradajz i patlidžan kada je izložen svetlu. Istraživanje je provedeno  na 18 ženki albino pacova u postmenopauzi kako bi se istražio efekat solanina na simptome reumatoidnog artritisa. Podaci ove studije pokazali su da starije osobe i osobe u postmenopauzi koje pate od artritisa i otečenih zglobova moraju da eliminišu ili izbegavaju te biljke kako bi ublažile bolove u zglobovima i smanjile uništavanje tkiva“, zaključila je studija.

Međutim, tu su tvrdnju dovela u pitanje druga zdravstvena tela. Kanadsko društvo za artritis preporučilo je da vidite kako vaše telo reaguje na hranu koja sadrži solanin.

„Iako istraživanje nije utvrdilo vezu između tih biljaka i upale, neki ljudi sa artritisom prijavljuju pogoršanje simptoma nakon što su pojeli to povrće i voće“, navodi se, prenosi „Poslovni dnevnik“.

Ako mislite da utiču na vaše simptome ili na neki drugi način prouzrokuju da se osećate loše, možete da pokušate da ih izbacite iz ishrane na dve nedelje.

„Polako ponovno uvedite hranu jednu po jednu u razmaku od dva ili tri dana“, stoji u preporikama.

Druge namirnice koje sadrže solanin su: krompir, patlidžan i paprika.

Zbog toga, ako želite da olakšate simptome artritisa, možda se rešenje zapravo krije u izbacivanju namirnica koje redovno konzumirate, prenosi N1 Zagreb.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare