Namirnice koje mogu da utiču na zdravlje probavnog sistema

Zdravlje 16. okt 202211:05
Izvor: Shutterstock

Naše telo je puno bakterija, virusa i gljivica. Ovi mikroorganizmi zajedno su poznati kao mikrobiom. Zapravo, u našem telu je više bakterijskih nego ljudskih ćelija. Dok se zbog nekih treba zabrinuti jer su pokazatelj lošeg zdravlja, postoje zdrave bakterije koje se nalaze u probavnom traktu i veoma su važne za imunološki sistem, probavu, srce i još mnogo toga.

 

Kako pospešiti mikrobiom? Ispostavilo se da prehrambene odluke koje donosimo na dnevnoj bazi mogu da imaju značajan uticaj na sastav mikrobioma.

Povezane vesti

Doručak nudi izvrsnu priliku da počnemo da brinemo o našem probavnom traktu i to uključivanjem određenih namirnica za koje je nauka dokazala da mogu da pomognu kada je u pitanju naš mikrobiom.

Kefir

Naučnici sa Univerziteta  Stanford utvrdili su da je ishrana bogata fermentisanom hranom jedan od najboljih načina za povećanje raznolikosti crevnih mikrobioma i smanjenje molekularnih znakova upale. Zbog toga za bolje zdravlje creva u svoj doručak možete uključiti kefir.

Kefir sadrži više probiotika od običnog jogurta. Kefir također sadrži vredne proteine ​​i kalcijum koji jača kosti.

Bundeva

Bundeva se s razlogom naziva kraljicom jeseni. Njeno „meso“ je jedan od najboljih izvora karotenoida koji blagotvorno deluju na mikrobiom. Posebno je bogata beta-karotenom.

Orasi

U istraživanju objavljenom u „Journal of Nutrition“, zdravi odrasli muškarci i žene koji su bili na dijeti koja je sadržavala 42 grama oraha dnevno, što je oko pola šoljice, doživeli su značajan porast broja korisnih bakterija.

Ishrana bogata orasima takođe je rezultirala padom LDL holesterola. Verovatno je nutritivni sastav oraha, uključujući određene masne kiseline, vitamine, minerale i antioksidanse, ono što daje podsticaj našem mikrobiomu.

Istraživanja pokazuju da i konzumiranje više badema i pistaća takođe može pozitivno promeniti crevni mikrobiom.

Ovas

Imamo dobru vest i za ljubitelje ovsenih pahuljica. Ovaj doručak dokazano podržava zdrav mikrobiom.

Tim istraživača iz Švajcarske pregledao je desetinu prethodno objavljenih studija i utvrdio da konzumiranje ove žitarice može da poveća ukupni broj bakterija, uključujući korisne laktobacile i bifidobakterije, kako kod zdravih osoba tako i kod onih sa celijakijom.

Osim toga, konzumiranje ove žitarice može da poveća nivoe kratkolančanih masnih kiselina. To su jedinjenja koja proizvode određene vrste bakterija za koje se smatra da imaju nekoliko korisnih efekata na zdravlje.

Komentari

Vaš komentar