Namirnice koje sadrže više kalijuma od banana

Zdravlje 23. jan 202118:15
Foto: Shutterstock

Kalijum je važan mineral koji nam je itekako potreban. On se klasifikuje kao elektrolit jer je veoma reaktivan u vodi.

„Kalijum pomaže u mnogim procesima u telu, uključujući regulaciju vode u ćelijama i van njih, slanje nervnih signala i kontrolu kontrakcija mišića“, objasnila je nutricionista Ejmi Šapiro za Real Simple.

Povezane vesti

„Pokazalo se da kalijum pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska, smanjuje rizik od moždanog udara i spečava pojavu bubrežnog kamenca i osteoporoze“, nastavila je.

Kad vam neko spomene kalijum, verojatno ćete pomisliti na banane, koje njime obiluju.

„Banana sadrži samo devet odsto vaše dnevne potrebe za kalijumom. Postoji još mnogo namirnica koje ga sadrže“, dodala je Šapiro, pa pobrojala namirnice koje preporučuje svima koji bi trebali da unose više kalijuma u organizam.

Avokado

Avokado je pun vlakana i masti koje su zdrave za srce, a polovina avokada sadrži 10 odsto dnevnih potreba za kalijumom, što znači da ga ima više nego u bananama.

Batat

Slatki krompir ili batat ima puno vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju i kože, kao i vlakana. Uz to, u jednom slatkom krompiru srednje veličine je 12 odsto vaših dnevnih potreba za kalijumom.

Spanać

Ovo zeleno lisnato povrće ima malo kalorija, a puno vlakana i folne kiseline. Uz to, tri šoljice spanaća zadovoljiće 12 odsto vaših dnevnih potreba za ovim mineralom.

Lubenica

Lubenica je puna antioksidansa. Osmina lubenice sadrži 14 odsto dnevnih potreba za kalijumom, a nahraniće vaše telo i vitaminima A i C, kao i vlaknima.

Šipak

Slatko voće puno je antioksidansa i vlakana, kao i kalijuma. Jednim šipkom zadovoljićete 14 odsto dnevnih potreba za ovim važnim mineralom.

Pasulj

Beli ili šaremi, sasvim je nevažno. Pasulj je pun proteina i vlakana. Jedna šoljica, zadovoljava od 14 do 18 odsto dnevnih potreba za kalijumom.

 

Komentari

Vaš komentar