Napitak koji ne bi trebalo da konzumirate posle treninga, a mnogi to rade

Zdravlje 31. jul 202118:208 komentara
Izvor: Shutterstock

Dobar trening jedna je od najboljih stvari koju možete da učinite za svoje telo. Kada završite s vežbanjem, nastavićete da negujete svoje telo, poješćete ili ćete popiti nešto zdravo.

Ako još niste otkrili optimalno piće koje biste pili posle treninga, vreme je da saznate što većina nutricionista i trenera preporučuje, odnosno da saznate što bi trebalo izbegavati.

Povezane vesti

Velike su šanse da nakon treninga popijete smuti, ali stručnjaci kažu da bi trebalo da ga izbegavate u tom trenutku jer vam neće pružiti ono što vam je potrebno.

„Smutiji su bogati vitaminima i mineralima, ali to je otprilike sve što mogu da ponude. Imaju malo vlakana, nemaju proteine ​​i složene ugljene hidrate“, objašnjava nutricionista i fitnes instruktorka Keri Džejms.

Dijetetičarka Kristin Gilespi kaže da bi ono što bismo popili ili pojeli nakon treninga, uz ugljene hidrate, moralo da sadrži i druge makronutrijente, uključujući proteine, vlakna i zdrave masti, prenosi Best Life.

„Mnogi smutiji sadrže velike količine ugljenih hidrata i šećera s minimalno prisutnim drugim makronutrijentima“, dodaje Gilespi.

Iako sadrže prirodne šećere iz voća, konzumiranje bilo koje vrste slatkog napitka nakon treninga može da vam smanji nivo energije, što može da rezultira padom energije. Dakle, ako nakon vežbanja morate da  popijete smuti, onda bi on svakako trebao da bude bogat proteinima, ali i niskokaloričan.

Lični trener Roan Arora slaže se u tome da bi trebalo izbegavati smutije koji sadrže veliki broj kalorija odmah nakon treninga. Oni mogu da izazovu i nadutost, pa je bolje da ih izbegavate. Takođe, izbegavajte prženu hranu, kofein i hranu s visokim sadržajem masti posle vežbanja.

Nutricionista Stiv Haloran kaže da nije preporučljivo piti ni šejkove, kao ni kofein i alkohol, jer mogu da pogoršaju dehidrataciju.

Džejms kaže da bi trebalo izbegavati i sve što zahteva značajan napor za probavu, uključujući masti, ulja i hranu bogatu vlaknima, jer svakako ne želite da se vaše telo muči s probavom.

Komentari

Vaš komentar