Naučnici identifikovali gene koji mogu da izazovu sindrom neposlušne kose

Shutterstock

Naučnici veruju da su pronašli gene odgovorne za "sindrom neposlušne kose", stanje koje decenijama frustrira roditelje.

Kod sindrom neposlušne kose, kao što mu ime govori, kosa štrči iz svih uglova, što čini gotovo nemogućim da je pripitomite, a kamoli očešljate.

Povezane vesti

Obično počinje kod dece uzrasta od tri meseca do 12 godina i karakteriše ga slamnatoplava ili srebrno plava kovrčava kosa. Obično je talasasta, suva i lomljiva i, zahvaljujući svom izgledu, ponekad se naziva i staklena kosa, piše The Conversation.

Boris Džonson ili Albert Ajnštajn su prve osobe koje nam padaju na pamet kada su u pitanju poznate ličnosti, ali nema dokaza da je ovo stanje uzrok.

Ono nije tako često i ima tendenciju da se poboljša ili čak nestane u odrasloj dobi.

Nije bilo mnogo istraživanja o ovom retkom stanju, koje se prvi put pojavilo u objavljenim člancima 1970-ih. Od tada se pojavilo manje od 70 publikacija, od kojih su većina bili izveštaji o slučajevima.

Jedno od novijih studija koje je uključivalo 11 dece sa ovakvom kosom izveli su genetičari sa Univerziteta u Bonu. Oni su otkrili da se čini da se stanje objašnjava mutacijama u tri gena koji kodiraju dobro poznate proteine u folikulu dlake.

Međutim, pošto je o toj studiji naširoko izveštavala štampa, javilo se više porodica sa decom sa ovim stanjem i sada su isti naučnici ponovili genetiku sa preko 100 dece. Oni su potvrdili da je kod 76 ove dece uzrok povezan sa mutacijama gena PADI3, kao i sa uključenošću još dva gena, od kojih sva tri kodiraju važne proteine uključene u formiranje vlakana kose.

Ljudske varijacije u izgledu, uključujući i kosu, rezultat su mnogih malih varijacija u našim genima u globalnoj populaciji. Kada se mutacija desi u genu, ponekad to dovodi do promene funkcije proteina. Ako je taj protein u folikulu dlake, više je nego verovatno da će kosa izgledati drugačije. Dakle, može da bude smeđa, plava, kovrdžava, ravna, crvena ili čak se može ispoljiti kao odsustvo dlake, odnosno ćelavost.

Postoji nekoliko dobro poznatih naslednih varijacija kada je kosa u pitanju, ali retko su one povezane sa nekom ozbiljnom bolešću.

Zanimljivo je da su proteini koji su pogođeni često u unutrašnjem omotaču korena dlake.

Recesivni geni

Takođe znamo da je „neposlušna  kosa“ zapravo „recesivna“ genetska karakteristika. Drugim rečima, oba roditelja moraju da budu nosioci mutiranog gena, iako ga sami možda nemaju. Zatim, ako njihovo dete nasledi po jednu kopiju zahvaćenog gena od svakog roditelja, imaće ovaj sindrom.

Zašto onda proučavati takve genetske poremećaje kose? Ova vrsta genetičke studije generiše dovoljno informacija tako da roditelji sada mogu da zatraže genetski test koji može pomoći u otklanjanju zabrinutosti oko drugih retkih stanja koja mogu uticati na kosu.

Kako ističu istraživači, iz naučne perspektive, ovo pomaže istraživačkoj zajednici da razume više o normalnom rastu kose i važnosti različitih proteina za kontrolu oblika i izgleda kose.

„Na primer, sada možemo da objasnmo zašto promene PADI3 mogu da promene oblik kose tako što ćemo saznati više o tome kako funkcioniše u samom folikulu“, kažu autori studije.

Kosa je jedan od kulturološki najkarakterističnijih i ličnih atributa. Njen stil, oblik, boja ili njeno odsustvo je nešto o čemu svi razmišljaju svaki dan. Ogromna industrija za negu kose razvila se tokom prošlog veka kako bi nam svima pomogla da upravljamo svojom kosom.

Dakle, kada retko stanje dovede do tako fascinantne, ali nemoguće promene u kosi, lako je razumeti zašto naučnici žele da shvate kako se to dešava i da pomognu porodicama sa decom koja imaju ovaj sindrom da to bolje razumeju.

Komentari

Vaš komentar