Naučnici otkrili zašto koronavirus kod dece najčešće uzrokuje blage probleme

Zdravlje 30. avg 202110:251 komentar
Izvor: Shutterstock

Od ranije se zna da koronavirus kod dece najčešće uzrokuje samo blage probleme, ali do sada nije bilo u potpunosti jasno zbog čega je tako.

Novo istraživanje je pokazalo da je dečji imunološki sistem bolje pripremljen za napade koronavirusa od imunološkog sistema odraslih zahvaljujući ćelijama u njihovom gornjem respiratornom traktu koje su stalno u stanju visoke pripravnosti.

POVEZANE VESTI

Upravo zbog toga dečji organizam u slučaju infekcije brzo uspeva da „odbije“ virus, odnosno pre nego što se on masovno multiplikuje.

To verovatno objašnjava i zbog čega je puno manje verovatno da će deca teže oboleti od kovida u poređenju sa odraslima, napisali su naučnici s berlinskog i hajdelberškog univerziteta u časopisu Nature Biotechnology.

„Želeli smo da saznamo zašto odbrana od virusa očito mnogo bolje funkcioniše kod dece“, kazala je Irina Leman, voditeljka Odeljenja za molekularnu biologiju pri Berlinskom zdravstvenom institutu (BIH).

U potrazi za odgovorom naučnici su uzeli ćelije iz nosne sluznice 42 zdravih i 44 bolesnih odraslih osoba i dece. Potom su, između ostalog, analizirali aktivnost određenih gena u pojedinim ćelijama.

Za brzu borbu s virusom moraju biti aktivni takozvani receptori za prepoznavanje, koji iniciraju odbranu organizma, pojasnili su.

I upravo je taj sistem u ćelijama gornjeg respiratornog trakta i u nekim ćelijama imunološkog sistema bio puno „budniji“ kod dece, pokazala je analiza.

Kod odraslih je suprotno – „sistem za rano upozoravanje“ uhvaćen je nespreman, a u tom se slučaju virus širi brže.

„Iz ove smo studije saznali da ne postoje samo faktori rizika za kovid nego i faktori zaštite“, kazala je Leman.

Autori tvrde da bi njihovi zaključci mogli utrti put novim istraživanjima o tome mogu li naučnici preventivno da stimulišu zaštitni odgovor na koronavirus kod pacijenata s visokim rizikom kako bi ga doveli na nivo kakav imaju deca izložena virusu.

Komentari

Vaš komentar