Naučnici pronašli potencijalni lek za ćelavost

Zdravlje 29. jul 202207:4510 komentara
Shutterstock

Jedna hemikalija mogla bi da bude odgovorna za to da li će ljudi oćelaviti ili ne, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija otkrili su da je samo jedna hemikalija odgovorna za deobu i odumiranje folikula dlake. Njihova studija kaže da bi otkriće hemikalije moglo „ne samo da leči ćelavost, već i da ubrza zarastanje rana“, piše „The Independent,“ prenosi Index.hr.

U studiji objavljenoj u  „Biophysical Journal“, koautor studije Kviksuan Vang rekao je da „u naučnoj  fantastici, kada likovima brzo zarastaju povrede, ideja je da je to moguće zahvaljujući matičnim ćelijama“.

On dalje dodaje da se u stvarnom životu, njihovo istraživanje približava razumevanju ponašanja matičnih ćelija, tako da mogu da  ih kontrolišu i podstiču zarastanje rana“.

Tim je posmatrao folikule dlake jer se one redovno i automatski obnavljaju. Tada su otkrili da vrsta proteina nazvana TGF-beta kontroliše kako se matične ćelije u folikulima dlake dele i zašto neke mogu da odumru.

„TGF-beta ima dve suprotne uloge. Pomaže da se aktiviraju neke ćelije folikula dlake da proizvedu novi život, a kasnije pomaže u orkestraciji apoptoze, procesa ćelijske smrti. Čak i kada folikul dlake ubije sam sebe, nikada ne ubija svoj rezervoar matičnih čelija. Kada preživele matične ćelije prime signal za regeneraciju, one se dele, stvaraju nove ćelije i razvijaju se u novi folikul“, objasnio je Vang.

Autori studije dodali su da je možda moguće stimulisati rast kose aktiviranjem matičnih ćelija folikula, ali potrebno je sprovesti više istraživanja na tu temu.

Komentari

Vaš komentar