Naučnici razvili flaster-vakcinu – obećava bolji imuni odgovor od obične vakcine

Zdravlje 29. sep 202118:279 komentara
Shutterstock

Naučnici su razvili "flaster-vakcinu" sa mikro-iglicama koji obećava mnogo veći imunološki odgovor od tradicionalnih vakcina - i sve to bez potencijalnog bola i anksioznosti povezanih sa vakcinama i iglom uopšte.

Iako su flasteri sa mikro-iglicama u razvoju godinama, pokazalo se da ih je teško uspešno proizvesti u velikom obimu. Štaviše, prilagođavanje istog flastera za različite vrste vakcine može da bude izazov.

Povezane vesti

Novo istraživanje prevazilazi te probleme naprednom tehnikom 3D štampanja koja se naziva CLIP, koristeći ultraljubičastu svetlost i posebnu smolu za stvaranje flastera.

„Naš pristup nam omogućava direktno 3D štampanje mikro-iglica, što nam daje veliku širinu kada je u pitanju dizajn za izradu najboljih mikro-iglica sa stanovišta performansi i cene“, kaže mikrobiolog Šaomin Tian sa Univerziteta Severna Karolina.

Lakoća i brzina sa kojom mogu da se razvijaju flasteri sa mikroiglicama mogli bi da ih dovedu u mnogo širu upotrebu, kažu istraživači. Osim što se u potpunosti izbegava konvencionalna vakcina, još jedna prednost ovih flastera je ta što se mogu primenjivati bez posete lekara.

Razlog tome je to što kratke iglice moraju da prodru samo ispod površinskog sloja kože (transdermalno), a ne sve do kraja (potkožno) poput tradicionalnih vakcina.

Lekovi se direktno isporučuju u blizini imunoloških ćelija kože, što je savršeno za vakcine. Uz efikasniji sistem isporuke, moguće je da se doze mogu shodno tome smanjiti.

U laboratorijskim testovima na miševima, istraživači su otkrili da je njihov flaster generisao T-ćelijski i antigen-specifičan odgovor antitela, oko 50 puta veći od tradicionalne potkožne vakcine ili injekcije koja se daje ispod površine kože.

„Koristeći modele komponenti vakcine, pokazali smo da je isporuka mikroiglica sa 3D štampom rezultirala povećanim zadržavanjem sadržaja u koži, aktivacijom imunoloških ćelija i snažnijim humoralnim i ćelijskim imunološkim odgovorima u poređenju sa tradicionalnim putevima vakcinacije“, objašnjavaju istraživači u svom radu.

Tim kaže da se njihov dizajn i pristup mogu prilagoditi tako da obuhvataju vakcine protiv gripa, ospica, hepatitisa, pa čak i kovida-19.

Nema potrebe za posebnim načinom rukovanja i skladištenja u smislu transporta, što bi moglo da pomogne u povećanju stope vakcinacije. Nedavna poboljšanja omogućila su kombinovanje više lekova na istom flasteru.

Iako ovi flasteri  još nisu testirani na ljudima, to se tek planira, mogli bi da omoguće brže i efikasnije odgovore vakcina na epidemije i pandemije u budućnosti, prenosi Science alert.

Istraživači su otišli i korak dalje. Ono o čemu razmišljaju jeste kako bi RNK vakcine, uključujući vakcine protiv kovida kompanija Fajzer i Moderna, mogle da budu uključene u ovaj dizajn.

„Nadamo se da ćemo u razvoju ove tehnologije postaviti temelje za još brži globalni razvoj vakcina“, kaže inženjer hemije Džozef DeSimon sa Univerziteta Stanford.

Istraživanje je objavljeno u zvaničnom časopisu Američke akademije nauka (PNAS)

Komentari

Vaš komentar