Naučnici razvili gel koji bi mogao da „popravi štetu srčanog udara“

Zdravlje 08. jun 202218:39 > 18:45
Shutterstock

Britanski naučnici osmislili su biorazgradivi gel koji će se koristiti u obnovi oštećenja na srčanom mišiću koje prouzrokuje srčani udar i time poboljšati zdravstveno stanje miliona ljudi širom sveta koji su preživeli infarkt. 

Nakon višegodišnjih nastojanja stručnjaci sa Univerziteta u Mančesteru su, uz podršku Britanskog udruženja za srce (BHF), uspeli da stvore posebnu supstancu koja može da se ubrizga direktno u živo srce i ubrizganimćelijama efikasno pomogne da stvore novo tkivo.

Povezane vesti

Naučnici su godinama tražili načine za uvođenje novih ćelija u oštećeni srčani mišić, nastojeći da smanje rizik od zastoja, ali istorijski gledano, kada su ćelijeubrizgane direktno u srce, samo je jedan odsto uspeo tamo da se održi i preživi.

Novoosmišljeni gel uspeva da ih održi na okupu dok se „ne prime“ na srčani mišić. Gel čine aminokiseline zvane peptidi, koje su građevinski blokovi belančevina.

Oni mogu da se ubrizgaju u srce u obliku tečnosti, a zatim će se peptidi sami ponovo učvrste, čineći gel kompaktnim. Zahvaljujući tom procesu ćelije se drže na okupu dok se „ne prime“ za srce.

Naučnici su na miševima uspeli da dokažu da gel uspeva da podstakne rast normalnog srčanog mišićnog tkiva. U srca životinja ubrizgali su fluorescentni gel, a rezultati su otkrili da se gel zadržao na srčanom mišiću dve nedelje.

Ehokardiogrami (ultrazvuk srca) i elektrokardiogrami (EKG, koji mere električnu aktivnost srca) na miševima su potvrdili bezbednost gela.

Kada su u gel dodali ljudske ćelije reprogramirane da postanu ćelije srčanog mišića, one su uspele da rastu in vitro tri nedelje, a zatim su ćelije počele spontano da „kucaju“.

Za uspešan rezultat od ključne važnosti je snadbevanje krvlju koja omogućava da se ubrizgane ćelije razviju u novo tkivo.

Da bi dobili više informacija istraživači planiraju da testiraju gel i nakon što miševi dožive srčani udar kako bi ustanovili da li će se i tada razvijati novo mišićno tkivo.

Studija je predstavljena na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva u Mančesteru.

Profesor Džejms Lejper, pomoćnik direktora Britanskog udruđenja za srce rekao je da „nova tehnologija koristi prirodna svojstva peptida da bi potencijalno rešila jedan od problema koji je godinama ometao ovu vrstu terapije“.

„Ako se prednosti nove tehnologije pokažu efikasnima i u narednim istraživanjima, a zatim i kod pacijenata, ovakvi gelovi bi mogli da postanu značajna komponenta budućih tretmana koji će omogućiti popravku štete prouzrokovanu srčanim udarim“, dodao je profesor.

Komentari

Vaš komentar