Naučnici zaustavili propadanje organa nakon smrti, obnovili ćelijske funkcije

Zdravlje 04. avg 202213:23 > 13:249 komentara
Shutterstock

Na osnovu ranih eksperimenata na svinjama naučnici su otkrili da se propadanje tkiva nakon smrti može zaustaviti i da se ćelijske funkcije mogu obnoviti, što bi na kraju moglo dopineti povećanju broja ljudskih organa za potrebe transplantacija.

Šezdeset minuta nakon što su zaustavili rad srca kod anesteziranih životinja istraživači sa Jejla uspeli su ponovno da pokrenu cirkulaciju krvi pomoću specijalizovane mašine i sintetičke tečnosti koja prenosi kiseonik i ostale komponente važne za podsticanje zdravlja ćelija i suzbijanje nastanka upale.

Povezane vesti

Nakon šest sati tretman obavljen takozvanom OrganEx tehnologijom smanjio je ili ispravio neka oštećenja, poput oticanja tkiva organa i kolapsa krvnih sudova, do čega obično dolazi zbog nedostatka kiseonika u trenutku kad srčani zastoj obustavlja protok krvi.

Rezultati pokazuju da „nakon što prestane da radi telo nije ‘tako mrtvo’ kao što smo do sada pretpostavljali“, rekao je Zvonimir Vrselja sa Univerziteta Jejl na konferenciji za novinare.

Genetska analiza tkiva ukazuje na to da su molekularni i ćelijski procesi obnove započeli nakon što je ponovo uspostavljena cirkulacija, objavili su naučnici u časopisu Nature.

U poređenju s tradicionalnim načinom obnove cirkulacije – ekstrakorporalnom membranskom oksigenacijom (ECMO) – tehnologija OrganEx „uspela je da očuva kompaktnost tkiva, smanji ćelijsku smrt i obnovi odabrane molekularne i ćelijske procese u više vitalnih organa“, napisali su istraživači.

Nadaju se da će im tehnologija OrganEx s vremenom omogućiti da se poveća broj ljudskih organa za transplantaciju kod donora sa teškim nepovratnim povredama mozga tako što će se sprečiti oštećenja koja nastaju nakon prestanka cirkulacije krvi. Takvi organi za sada funkcionišu lošije nakon transplantacije u odnosu na one dobijene od donora koji su doživeli moždanu smrt i koji su na aparatima za održavanje života.

Ali naučnici upozoravaju da bi do tada mogle da prođu godine.

Teoretski, tehnologija bi se jednog dana mogla upotrijebiti da se u život vrati neko ko je netom umro. Ali smatraju da će biti potrebno da se obave brojni eksperimenti pre nego što se postignu rezultati.

Oni veruju da je za sada upotreba u transplantaciji organa mnogo bliži i realističniji cilj, ali generalno je bilo kakva upotreba OrganEx tehnologije kao medicinske terapije „na dugom štapu“.

Komentari

Vaš komentar