Nedovoljno istraživanja efekata vakcina protiv kovida-19 na menstrualni ciklus

Zdravlje 16. sep 202110:29 > 10:346 komentara
Izvor: Shutterstock / Ilustracija

Klinička ispitivanja vakcina protiv koronavirusa trebalo bi da uključe i ispitivanje mogućih posledica na menstrualni ciklus žena - makar samo zato što je toliko žena zabrinuto zbog mogućih problema, rekli su britanski stručnjaci.

Postoje dokazi da imunološki odgovor izazvan i vakcinama i virusnim infekcijama može privremeno da utiče na menstrualni ciklus, pa je proučavanje ovih efekata važno, kaže dr Viktoria Mejl, specijalista za reprodukciju na „Imperial College London“, prenosi CNN.

„Oklevanje u vezi s vakcinama među mladim ženama uveliko je prouzrokovano lažnim tvrdnjama da bi vakcine protiv kovid-19 mogle da naštete njihovim šansama za buduću trudnoću“, napisala je dr Mejl u „British Medical Journal“ (BMJ).

Povezane vesti

„Neuspeh da se detaljno istraže izveštaji o menstrualnim promenama nakon vakcinacije verovatno će doprineti ovim strahovima“, dodala je ona.

„Ako se potvrdi veza između vakcinacije i menstrualnih promena, ove informacije će omogućiti ljudima da planiraju potencijalno promenjene cikluse. Jasne i pouzdane informacije posebno su važne za one koji se oslanjaju na to da mogu da predvide svoje menstrualne cikluse kako bi planirali ili izbegli trudnoću“.

Američki Nacionalni institut za zdravlje rekao je prošlog meseca da je potrošio 1,67 miliona dolara za pomoć pet istraživačkih timova u proučavanju potencijalnih efekata vakcina protiv kovid-19 na menstrualni ciklus.

„Brojni faktori mogu da prouzrokuju privremene promene u menstrualnom ciklusu, što je regulisano složenim interakcijama između telesnih tkiva, ćelija i hormona“, navodi se u saopštenju Nacionalnog instituta za zdravlje i ljudski razvoj (NIH), objavljenom 30. avgusta.

„Imunološki odgovori na vakcinu protiv kovida-19 mogli bi da utiču na međusobnu interakciju imunoloških ćelija i signala u materici, što bi dovelo do privremenih promena u menstrualnom ciklusu. Drugi faktori koji mogu da izazovu menstrualne promene uključuju stres povezan sa pandemijom, promene načina života povezane sa pandemijom i infekcija koronavirusom“.

Dr Mejl je rekla da postoje indicije da su te promene, ako se dese, privremene i bezopasne.

„Većina žena koje prijave promenu menstruacije nakon vakcinacije smatraju da se ona vraća u normalu u narednom ciklusu i, što je važno, nema dokaza da vakcinacija protiv kovida-19 negativno utiče na plodnost“, napisala je ona.

„Menstrualne promene su zabeležene nakon vakcinacije protiv kovida-19 i mRNA i adenovirusa, što ukazuje na to da će, ako postoji veza, to verovatno biti rezultat imunološkog odgovora na vakcinaciju, a ne specifične komponente vakcine“, dodala je doktorka.

Takođe je na navela i to da vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) takođe može da bude povezana sa menstrualnim promenama i da na menstrualni ciklus može da utiče imunološka aktivacija kao odgovor na različite stimuluse, uključujući virusnu infekciju.

Dr Džo Mauntfild, potpredsednica „UK’s Royal College of Obstetricians and Gynecologists“, rekla je da je razumljivo da su žene zabrinute zbog takvih promena.

„Nema dokaza koji ukazuju na to da će ove privremene promene imati ikakvog uticaja na buduću plodnost osobe ili njenu sposobnost rađanja. Važno je vakcinisati se, jer je to najbolja zaštita od koronavirusa. Ovo je posebno važno ako planirate trudnoću. Kao što znamo nevakcinisane trudnice su u većem riziku da se ozbiljno razbole od kovida-19 „, navodi se u saopštenju dr Mauntfild i dodaje:

„Podržavamo pozive na dodatna istraživanja da bismo razumeli zašto žene mogu da dožive promene u menstrualnom ciklusu nakon vakcinacije“.

Komentari

Vaš komentar