Nemačka studija: Kovid-19 može da zahvati i pankreas

Zdravlje 06. feb 202113:301 komentar
Foto: Shutterstock

Kovid-19 može da zahvati i pankreas u teškim slučajevima tako da virus zarazi beta ćelije koje proizvode insulin, pokazala je nemačka studija.

Pankreas ili gušterača ima dva zadatka, da proizvodi enzime važne za probavu i da proizvodi i otpušta hormon insulin i glukagon koji reguliše nivo šećera u krvi.

Povezane vesti

Naučnici univerzitetske bolnice nemačkog grada Ulma kažu da bi njihovo otkriće moglo da objasni simptome slične dijabetesu otkrivene kod nekih pacijenata koji su teško pogođeni bolešću izazvanom novim koronavirusom.

Takođe bi moglo da objasni pogoršanje metabolizma šećera kod osoba koje boluju od dijabetesa i koje su zaražene virusom.

Novi podaci „identifikuju ljudski pankreas kao metu zaraze virusom SARS-CoV-2 i ukazuju na to da bi zaraza beta ćelija mogla da doprinese i metaboličkom poremećaju uočenom kod obolelih od kovida-19“, navode autodi istraživanja.

Rezultati studije objavljeni su u u časopisu „Nature Metabolism“.

Naučnici univerziteta Kiel ranije su pisali u časopisu o slučaju devetnaestogodišnjeg muškarca koji je počeo da pati od dijabetesa nakon što je zaražen virusom.

Jedan od autora studije u Ulmu, Martin Vagner rekao je da je bilo više slučajeva poremećenog nivoa šećera u krvi kod obolelih od kovida-19.

Naučnici su izložili tkivo pankreasa virusu kako bi utvrdili može li da bude zaraženo.

Analizirana su i tela preminulih od bolesti i utvrđeno je da su proteini virusa bili u pankreasu kad ih više nije bilo u plućima.

Istraživanje je pokazalo da novi koronavirus zarazi ćelije pankreasa, menja njihov oblik, ometa njihove gene i njihovu funkciju.

To pokazuje da su infekcije virusom češće i traju duže nego što se ranije pretpostavljalo, kaže Vagner.

Komentari

Vaš komentar