Koji su simptomi multiple skleroze i kada se manifestuju

Zdravlje 28. jun 202113:32 > 29. jun 2021 12:0620 komentara

Neurološkinja Olivera Tamaš izjavila je da ljudi oboleli od multiple skleroze treba da imaju podršku na poslu, u porodici i u socijalnoj sferi, kao i podršku zdravstvenog sistema.

“Multipla skleroza ne bi smela da bude ono što je nekada bila”, rekla je Tamaš za N1.

Pročitajte još:

Ona je kazala da za to postoji nekoliko preduslova – mogućnost brze dijagnoze, brze intervencije, i ključno – da svaki bolesnik koji zadovoljava medicinske kriterijume za lečenje lekovima koji menjaju prirodni tok bolesti imaju pristup ovoj terapiji.

Kako objašnjava, terapija koja menja tok bolesti je najvažnija. Lekovi koji ovo postižu koriste se poslednjih 30 godina, ali spadaju u kategoriju umereno efektivnih.

“Zapravo dve trećine naših bolesnika nije imalo odgovarajući terapijski odgovor”, kaže Tamaš.

Međutim, od juna prošle godine na raspolaganju je 15 različitih lekova koji su visokoefektivni, dodaje ona.

Neurološkinja objašnjava da je multipla skleroza hronično neurološko oboljenje koje se najčešće javlja u starosnoj dobi između 25 i 45 godine života, ali može da se javi u svakoj životnoj dobi.

“Simptomi su vrlo različiti i mi još uvek ne znamo zašto bolest nastaje”, rekla je ona.

Simptomi mogu biti poremećaji vida, utrnulost bilo kog dela tela, nestabilnost pri hodu, motorna slabost, seksualna disfunkcija, nemogućnost kontrole mokrenja ili stolice, navodi ona.

“Ne smemo zaboraviti veliki broj na prvi pogled nevidljivih simptoma, kao što su poremećaj pažnje, koncentracije, usporeno procesuiranje i hronična zamorljivost”, dodaje Tamaš.

Društvo multiple skleroze Srbije završilo je snimanje kratkog filma “Nova stranica – priče o životu sa multiplom sklerozom”, koji možete pogledati na Jutjubu:

Komentari

Vaš komentar