Neuronaučnica: Mozak voli vežbanje

Zdravlje 26. jul 202110:271 komentar
Foto: Shutterstock

Lagani trening od 10 minuta, odnosno vežbanja kod kuće, može da unaprediti vaše mentalno zdravlje i kognitivne funkcije, tvrdi neuronaučnica dr Vendi Suzuki.

Danas je jako teško ostati motivisan za vežbanje, ali vrlo je važno da svaki dan budete aktivni bar nekoliko minuta, kaže dr Vendi Suzuki, neuronaučnica sa Univerziteta Njujork koja se bavi proučavanje uticaja vežbanja na mozak.

Povezane vesti

Ona smatra da i nekoliko minuta šetnje ili 10-minutni trening uz onajn uputstva, mogu ne samo da poprave dan, nego i da donesu trajne koristi za zdravlje mozga.

„Vežbanjem gradimo potpuno nove moždane ćelije. To menja anatomiju, fiziologiju i rad vašeg mozga. Vežbanje je neurohemijska kupka s mehurićima za mozak i te ga kupke štite od stanja poput Alchajmerove bolesti i demencije uopšte“, kaže dr Suzuki i dodaje:

„Svakodnevni trening povećava neurotransmitere poput dopamina, serotonina i noradrenalina, koji utiču na raspoloženje, a tako i na bolje pamćenje i to da se i nekoliko sati nakon vežbanja možete bolje fokusirati na zadatke“, kaže dr. Suzuki.

To je neformalno i testirala 2020. godine sa grupom učenika u jednom od njenih razreda putem interneta. Učesnici su napravili brzu petominutnu procenu teskobe, a zatim ih je iznenadila 10-minutnim treningom.

Nakon vežbanja, učenici su ponovno pristupili ocenjivanju i pokazalo se da se anksioznost u proseku značajno smanjila. Zbog toga je važno uklljučiti vežbanje u svakodnevicu, jer ono pomaže vašem mentalnom i kognitivnom zdravlju, prenosi 24 sata.hr.

Nažalost, nema jednostavnog odgovora na pitanje koliko bi trebalo vežbati da to postignete: oko 5 sklekova ili 10 podizanja ne oslobađa automatski određenu količinu dopamina.

Dr Suzuki preporučuje da pokušamo da uklopimo 30-minutne seanse vežbanja u raspored barem 3 do 4 puta nedeljno. Ali, idealno bi bilo vežbati po malo svaki dan.

Ona smatra da čak i šetnja može da podstakne neurotransmitere i obezbedi blagodeti dobrog raspoloženja, piše Business Insider.

Vežbanje ima mnogo pozitivnih efekata na kardiovaskularno zdravlje.

Ako vaša zgrada ima stepenice, krenite stepenicama umesto liftom. Na taj način možete da povećate motivaciju za vežbanjem.

Vežbajte kad god vam odgovara, oko toga nema preciznih saveta. Jedni će radije vežbati ujutru,  drugi će primetiti da je za njih vežbanje efikasnije uveče.

Prilagodite vreme svom bioritmu. Prihvatite sve dostupne opcije i pronađite najbolji način vežbanja koji vama odgovara  gde god bili na otvorenom ili u svojoj sobi.

Komentari

Vaš komentar