Niški lekari čekaju dozvolu za operacije vikendom: Da damo svima šansu za život

Zdravlje 08. dec 202217:4714 komentara

Lekari Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš došli su na ideju kako da smanje liste čekanja na operacije - predlažu da se one rade i subotom i nedeljom, i za to, kako su naveli, ne traže dodatnu finansijsku nadoknadu. Kako je za N1 rekao direktor te klinike Dragan Milić, čeka se odgovor nadležnih.

„Inicijativu su pokrenuli mladi Milan Lazarević, Aleksandar Kamenov i Vladimir Stojiljković, koji su revidirajući liste čekanja ustanovili da je ta lista dosta duga, da imamo i smrtne slučajeve. Momci su to doživeli emotivno i u razgovoru sa mnom pokušali su da me ubede kako možemo da uradimo veći broj operacija kako bismo smanjili liste čekanja i pružili svim pacijentima šansu za život“, izjavio je Milić.

POVEZANE VESTI

Inicijativa je, kako je rekao, naišla na veliko interesovanje javnosti.

„Nismo imali plan da se da se ovako desi, mi smo sve te naše inicijative sročili u dopis koji smo poslali upravi KC Niš, Ministarstvu zdravlja i RFZO-u“, rekao je

U tom dopisu, kaže, navode moguća rešenja.

„Nismo našli bolji način od tih predloga koje stoje u dopisu. U osnovi je da nam se odobri rad subotom i nedeljom. Pošto su uvek problem finansijska sredstva, predložili smo da lekari nemaju nikakvu finansijsku naknadu, jer ona nije primarna. Da ne bude zablude, niko ne radi za džabe, mi imamo naše lične dohotke, naše plate su solidne i ako bismo radili bez dopunske naknade, to bi bilo par dana, niko od nas neće posebno da trpi ako dva ili tri dana mesečno bude više radio za naše pacijente“, naglasio je Milić.

Klinika za kardiohirurgiju u Nišu je, prema utiscima pacijenata, kao „država u državi“, uslovi su mnogo bolji nego u drugim klinikama, način organizacije i opšti utisak je drugačiji.

„Nadamo se da je to tako, mi se trudimo da našim pacijentima pružimo najbolju moguću uslugu. Klinika je počela da radi 2014. godine i ona je klinika od strateškoj značaja, jer smo jedina ustanova južno od Beograda koja se bavi kardiohirurgiju“, kazao je.

Isti lekari rade i vaskularnu hirurgiju, a radi se i transplatacija, naveo je Milić.

I naglašava:

„Mi smo kardiohirurgiju dobili 45 godina nakon otvaranja kardiohirurgije u Beogradu i Novom Sadu. Niš kasni 45 godina, pa smo se potrudili da tu razliku smanjimo i da ta usluga bude vrhunska, u rangu najboljih klinika za kardiovaskularnu hirurgiju. Mi smo srećni što smo taj nivo rada digli visoko“, zaključio je Milić.

Komentari

Vaš komentar