Nova oružja u borbi protiv karcinoma

Zdravlje 04. feb 202322:002 komentara
Shutterstock

Da li čovečanstvo može napokon da ostvari prednost u višedecenijskoj borbi protiv karcinoma?

Novija naučna i medicinska postignuća dodala su nova oružja ljudskom arsenalu u borbi protiv karcinoma, a među njima su personalizovana genska terapija, veštačka inteligencija, krvne analize, pa možda i vakcine.

Povezane vesti

Karcinom odnosi skoro deset miliona života godišnje. On je odgovoran za skoro svaku šestu smrt, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Povodom Svetskog dana borbe protiv karcinoma, agencija AFP objavila je pregled novijih obećavajućih postupaka u dijagnostikovanju i lečenju te bolesti.

Imunoterapija

Lekovi koji menjaju imunske mehanizme, stimuliraju imunski sistem da uoči i ubije ćelije karcinoma, jedno su od najvećih napredaka u lečenju karcinoma  u poslednjih deset godina. Primena imunoterapije ima manje teških nuspojava u odnosu na hemoterapije i pokazala se efikasnom u lečenju nekoliko tipova karcinoma.

Pre 2010. postotak preživljavanja obolelih od težih oblika karcinoma kože bio je vrlo nizak. Ali zahvaljujući imunoterapiji, neki pacijeniti sada mogu da žive deset godina ili više.

Međutim, svi oblici tumora ne reagiraju na imunoterapiju koja opet ima svoje nuspojave.

„Tek smo na početku imunoterapije“, rekao je Bruno Kesnel, naučnik i istraživač u francuskom Nacionalnom Centru za karcinom.

Pjer Sentinji, onkolog u Centru za karcinom Leon Berard kaže da će biti potrebno kombinovanje različitih vrsta imunoterapijskih postupaka „koliko god je moguće“.

„Zahvaljujući imunoterapiji, ostvarili smo viši nivo u lečenju karcinoma, ali potrebno je preduzeti i druge korake da bi od nje korist mogli da imaju svi pacijenti“, rekao je onkolog.

CAR-T terapija

CAR-T terapija uključuje uzimanje T ćelija iz krvi pacijenta i njihovo modifikovanje u laboratoriji. Zatim se pacijentu ubrizgavaju te T ćelije, koje su deo imunskog sistema, ali sada iznova „obučene“ da napadnu ćelije karcinoma. Drugi oblik je alogenska CAR-T terapija gde se koriste ćelije zdravih donora.

Do danas su se terapije CAR-T pokazale uglavnom efikasne u borbi protiv nekih oblika leukemije, ali je reč o procesu koji je vrlo skup.

Veštačka inteligencija

Pokazalo se da pomoću veštačke inteligencije (AI) mogu da se identifikuju karcinom mozga i karconom dojke iz rutinskih snimaka preciznije nego što bi to ljudi uradili. U punom jeku su istraživanja primene AI u brojnim područjima, pa se očekuje da će ona imati sve važniju ulogu u dijagnostikovanju karcinoma.

„Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji moći ćemo da identifikujemo kojim će pacijentima više odgovarati kraće terapije“, kaže Fabriće Andre, onkolog sa francuskog Instituta za karcinom „Gustave Roussy“. To će doneti manje nuspojava za pacijente, ali i manji finansijski teret zdravstvenom sistemu.

Test tečnom biopsijom

Tečne biopsije mogu da detektuju karcinom u DNK iz jednostavnog krvnog testa i taj postupak je jednostavniji i manje je invazivan od tradicionalne biopsije koja zahteva uzorak tkiva.

Brže i jednostavnije testiranje moglo bi da pomogne lekarima da otkriju karcinom i deluju na njega pre nego on uopšte dobije priliku da se proširi. Ta nova tehnika, kaže Andre, se već koristi u SAD, ali ima još mnogo „lažnih pozitivnih“ rezultata.

Vakcine

Odavno postoje vakcine koje štite od humanog papilomavirusa (HPV) koji izaziva kancer grlića maternice kao i vakcine protiv hepatitisa B koji može da dovede do razvoja kancera jetre.

Ali, nakon desetogodišnjih neuspešnih napora kada je u pitanju pronalazak vakcine, rastu nade da bi tehnologija mRNK, prvi put primenjena u razvoju vakcina protiv kovida mogla da bude prekretnica u borbi protiv karcinoma.

Vakcine koje leče karcinom možda su sredstvo koje najviše obećava u budućnosti.

U decembru su farmaceutske kompanije Moderna i Merk najavile pozitivna prva ispitivanja svojih personalizovanih vakcina mRNK u lečenju pacijenata obolelih od karcinoma kože.

U januaru je nemačka farmaceutska laboratorija Bajontek objavila da će 10.000 stanovnika u Velikoj Britaniji biti deo ispitivanja za mRNA vakcinu koja bi se istraživala kod svakog tumora posebno.

Personalizovana kombinacija

Stiven Le Gol, koji vodi bolničku grupu pri francuskom institutu Kiri rekao je da je optimističan kad je reč o budućnosti lečenju karcinoma.

„Prešli smo prekretnicu u našem razumevanja tumorske ćelije“, rekao je on i dodao da je „karcinom i dalje veliko iskušenje, ali  je napredak eksponencijalan“.

Komentari

Vaš komentar