Nova studija: Ni gojazne osobe, ni dijabetičari ne treba da izbegavaju krompir

Zdravlje 01. dec 202200:035 komentara
Izvor: Shutterstock

Studija se bavila prehrambenim navikama ljudi sa prekomernom telesnom težinom ili insulinskom rezistencijom.

Iako su dugo mislili da bi trebalo da ga izbegavaju oni koji se bore sa viškom kilograma, nutricionisti sada kažu da je krompir izvrstan kao pomoć u mršavljenju, i da je, zbog hranjivih supstnci koje sadrži, ključan deo celokupno zdrave ishrane.

Povezane vesti

„Često da bismo se osećali sito treba da pojedemo određenu količinu hrane, čak i kad ima veću nutritivnu vrednost, pa je najbolje jesti hranu koja više teži, a koja je niskokalorična“,  kaže profesorka Kandida Rebelo, koautorka nove studije Biomedicinskog istraživačkog centra u Baton Ružu u Luizijani.

Studija se bavila prehrambenim navikama ljudi starosti od 18 do 60 godina sa prekomernom telesnom težinom ili inzulinskom rezistencijom, a njeni česnici svaki dan su dobijali dva različita menija bogata voćem i povrćem, u kojima je oko 40 odsto prosečnog unosa mesa zamenjeno pasuljom, graškom i krompirom.

„Ključno je to što učesnicima nismo smanjili veličinu obroka, već smo smanjili njihov kalorijski sadržaj uključivanjem krompira“, nastavlja Rebelo.

Obrok svakog učesnika bio je prilagođen njihovim personalizovanim kalorijskim potrebama, ali zamenom dela mesa krompirom učesnici su bili sitiji, često toliko da nisu ni mogli da pojedu obrok do kraja.

Krompir je, kaže profesorka, zdrav jer sadrži dosta C i B6 vitamina, kalijum, magnezijum, folat i vlakna, a nedavno je potvrđeno da ima i dosta antioksidansa.

Krompir se kuvao sa ljuskom, a zatim na 12 do 24 sata stavljao u frižider da bi mu se povećao udeo vlakana, a učesnicima je u raznim oblicima serviran svaki dan, za ručak i za večeru. Naučnici su tako ustanovili da, ne samo da ne podiže nivo glukoze u krvi, već je i za dijabetičare jednako zdrav kao pasulj i grašak koji pomažu da šećer u krvi  bude stabilan.

„Pokazali smo da, suprotno uvreženom mišljenju, krompir ne utiče negativno na nivo glukoze u krvi“, rekla je Rebelo, a svi učesnici studije izgubili su na težini.

Ovu studiju je njen glavni istraživač i izvršni direktor Centra za biomedicinska istraživanja Penington dr Džon Kirvan koristio i za istraživanje efekata hrane na dijabetes i gojaznost, a potvrdio je da krompir nije, kako se do nedavno verovalo, namirnica koju bi osobe sa dijabetesom trebalo da izbegavaju, prenosi Večernji.hr.

Komentari

Vaš komentar