Nova studija pokazala povezanost neuhranjenosti sa migrenom

Zdravlje 06. dec 202209:114 komentara
Izvor: Foto: Shutterstock

Nema sumnje da glavobolje mogu biti dosadne, posebno ako su posebno intenzivne, dugotrajne ili česte. Međutim, migrene su mnogo gore od običnih glavobolja i mogu da budu neverovatno bolne i potpuno iscrpljujuće.

Iako različiti faktori mogu da utiču da budete podložniji migrenama nego drugi, prema novoj studiji, navike u ishrani su jedan od značajnijih razloga što često imate ovaj zdravstveni problem.

Povezane vesti

U studiji koju je objavio časopis Nutritional Neuroscience, prvo je otkriveno da su 1.838 od 8.953 učesnika, koji su bili uključeni u Nacionalnu anketu o zdravlju i ishrani od 1999. do 2004. godine, bili ljudi koji su patili od migrena.

Uzimajući u obzir potencijalne uzroke ove boljke, autori studije analizirali su dostupne podatke kako bi pronašli vezu između ishrane i slučajeva teških glavobolja kao i migrena.

Nalazi su pokazali da su blaga, umerena i teška neuhranjenost povezani sa učesnicima studije koji su češće imali intenzivnije glavobolje.

Autori studije takođe su primetili da u ishrani osoba koje pate od teške glavobolje i migrene obično nedostaju vitamini i hranljive materije kao što su dijetalna vlakna, riboflavin, selen, kalijum i magnezijum, kao i vitamin A, vitamin B6, vitamin B12 , vitamin C i vitamin K. S druge strane, iste osobe su pile više kafe i konzumirale više teobromina, koji se nalazi u čokoladi.

Tim istraživača zaključio je da je ovakva ishrana povezana sa učestalim i intenzivnim migrenama.

„Ne iznenađuje me otkriće da je neuhranjenost povezana sa migrenama“, rekao je dr Sidni Grin za  Eat This, Not That.

„Migrene mogu biti izazvane niskim nivoom šećera u krvi“, objasnio je dr Grin.

Zatim je dodao da „ako neko pravi velike intervale između obroka, preskače obroke ili isključuje glavne grupe namirnica, posebno ugljene hidrate, iz svoje ishrane, to može da dovede do pada nivoa šećera u krvi“.

„Osim toga, dugotrajna neuhranjenost obično dovodi do nedostataka vitamina i minerala“, kaže doktor, istovremeno napominjući da „nedostaci nekih vitamina, uglavnom vitamina B, i minerala magnezijuma mogu da doprinesu ozbiljnijim migrenama“.

Doktor je rekao da postoji mnogo razloga zbog kojih neko ne unosi dovoljno hranljivih materija i dodao da bi za početak mogla da postoji začarana povratna sprega – dobijete migrenu, apetit se smanjuje, pa se potrošnja hrane smanjuje, a onda se migrena ponovo javi, prenosi „City Magazine“.

„Određene dijete kao što su veganska, vegetarijanska i keto dijeta mogu da dovedu do nedostatka vitamina i minerala u organizmu“, naglasio je dr Grin.

On smatra da je važno pronaći zdravstvenog radnika koji ima iskustva u radu sa migrenama.

„Lekar ili registrovani dijetetičar će moći da pomogne u kreiranju dijete koja će smanjiti rizik od pojave migrene“, dodao je dr Grin.

Komentari

Vaš komentar