Novi pristup dizajnu vakcina poboljšava rezultate lečenja karcinoma

Shutterstock

Strukturiranje komponenti vakcina, umesto njihovo mešanja, može da transformiše način na koji se leče karcinomi i sprečavaju infekcije, pokazuju studije na miševima.

Vakcine često imaju dve komponente, repliku „napadača“ koji imunski sistem mora da nauči da prepozna, poznat kao antigen (to može da bude deo ćelije kancera, ili deo virusa ili bakterije) i nešto za jačanje odgovora imunskog sistema, poznato kao adjuvans.

Povezane vesti

Konvencionalno, antigeni i adjuvansi se mešaju, i nemoguće je predvideti koliko će svake komponente stići do svake imunološke ćelije.

„Takva mešavina deluje u određenoj meri, ali efikasnost se može poboljšati organizovanjem komponenti vakcine na određene načine“, rekao je Čed Mirkin, direktor Međunarodnog instituta za nanotehnologiju na Univerzitetu Northvestern i suosnivač biotehnološkog startapa „Flashpoint Therapeutics“.

Platforma sferične nanostrukture koju je izumeo njegov tim omogućava isporuku preciznih doza antigena i adjuvansa svakoj imunskoj ćeliji, tako da su sve podjednako pripremljene da napadnu, prenosi Reuters.

Istraživači mogu da promene strukturne lokacije komponenti dok ne pronađu najefikasniju organizaciju – pristup koji Mirkin naziva „racionalnom vakcinologijom“.

U eksperimentima na miševima, koje su finansirali Northvestern i Nacionalni institut za karcinom, objavljenim ove nedelje u „Nature Biomedical Engineering“, njegov tim je uporedio dve vakcine protiv kancera koje su imale iste sastojke, ali različitu strukturu.

Jedna od vakcina je dala mnogo sporiji rast tumora i mnogo duže preživljavanje od druge.

Mirkinov tim je primetio poboljšanu efikasnost strukturiranih vakcina kod miševa sa trostruko negativnim karcinomom dojke, karcinomu grlića materice izazvanim HPV-om, melanomom, karcinomom debelog creva, karcinomom prostate i određenim drugim tumorima, rekao je on.

Oni su videli slične efekte u eksperimentalnim vakcinama protiv zaraznih organizama, rekao Mirkin.

„Ono što možemo da kažemo je da će ovakav pristup dovesti do boljih vakcina“, dodao je on.

Svakako će biti potrebno više istraživanja pre nego što bude bilo moguće testiranje ovakvih vakcina na ljudima.

Komentari

Vaš komentar