Novi test za zatvorene prostore upozorava na rizik od zaraze koronavirusom

Zdravlje 10. okt 202122:272 komentara
Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici iz Singapura osmislili su uređaj koji otkriva koronavirus u vazduhu u zatvorenim prostorima, čime se povećava mogućnost "vazdušnog nadzora virusa kao dopuna testiranja pojedinaca.

Metoda uzorkovanja vazduha znači da bi „rano upozoravanje na rizik od infekcije“ moglo da bude moguće na bolničkim odeljenjima i u staračkim domovima, a mogla bi i  da se poveća sposobnost praćenja virusa na javnim mestima gde se ljudi okupljaju u zatvorenom prostoru, poput restorana i bioskopa.

Povezane vesti

Tim naučnika i lekara sa Tehnološkog univerziteta Nanjang (NTU Singapore) i Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS) uporedio je rezultate uzorkovanja vazduha sa rezultatima površinskih briseva uzetih na dva lokalna bolnička odeljenja tokom prvog talasa epidemije koronavirusa u Singapuru prošle godine i utvrdili su da uzorci iz vazduha bolje detektuju virus od briseva površina.

Prema Irvanu Luhungu, koautoru studije iz NTU, rezultati su pokazali „svestranost i osetljivost uzorkovanja vazduha za praćenje SARS-CoV-2 u bolničkim okruženjima, što je nešto što se ranije nije smatralo mogućim zbog velikog provetravanja bolničkih odeljenja“.

Prema timu NTU-NUS, brzo širenje virusa „naglašava potrebu za brzom identifikacijom prisutnosti SARS-CoV-2 u okruženju“.

Komentari

Vaš komentar